Milunović: Potrebna okupljanja i sjećanja na žrtve

SRNA
Foto: SRNA

NOVI GRAD - Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske nisu se ponovile strahote iz Drugog svjetskog rata, pokolj srpskog naroda u Potkozarju i Podgrmeču, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović koji je prisustvovao obilježavanju hramovne slave u naselju Jablanica kod Novog Grada.

Prvi put jutros je organizovana litija od Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Jablanici gdje je služena liturgija, a potom pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Kod spomen-obilježja za 23 poginula borca iz naselja Jablanica danas su položeni vijenci.

Milunović je čestitao vjernicima praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a svim borcima Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpskog puka.

"Vojska Republike Srpske je slavna vojska koja je donijela slobodu za koju su pale brojne žrtve. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je više od 23.000 naših saboraca", rekao je Milunović.

On je istakao da je doprinos stvaranju Republike Srpske dala i Prva Novogradska brigada, te podsjetio da je iz Novog Grada poginulo 338 boraca.

"Potrebno je da se okupljamo i sjećamo žrtava. Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske nisu se ponovile strahote iz Drugog svjetskog rata, pokolj srpskog naroda u Potkozarju i Podgrmeču", rekao je Milunovvić,

Ministar je najavio da će za izgradnju spomen-doma kod hrama ovo ministarstvo obizbijediti 20.000 KM, napomenuvši da je već pomoglo izgradnju hrama i spomen-obilježja u Jablanici.

Sveštenik Nemanja Vidić rekao je da je litija, koju su danas prvi put organizovali, bila rijeka koja je tekla uzbrdo.

"Prizor je bio veličanstven", rekao je sveštenik i dodao da će ubuduće svake godine obilježavanje slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog početi litijom.

Nakon liturgije, prigodan duhovni program izveo je etno ansambl Kulturno- umjetničkog društva "Una". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana