Milovanović: Građani Semberije noćas mogu da budu mirni, Drina stagnira

GS
Milovanović: Građani Semberije noćas mogu da budu mirni, Drina stagnira

BIJELjINA - Građani Semberije noćas mogu da budu mirni, rekao je direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović za RTRS.

- U odnosu na današnji dan, situacija je nepromijenjena. Rijeka Drina se od 16 časova nalazi u mirovanju. Nivo Drine je ispod 500 centimetara, pa ćemo, nadam se noćas, iz vanrednog stanja preći u redovno stanje odbrane od poplava – rekao je Milovanović.

"Vode Srpske" su noćas, dva sata iza ponoći izmjerile vodostaj Drine od pet metara i od tada je na snazi vanredna odbrana od poplava.

Rijeka Drina na području grada Zvornika je u blagoj stagnaciji i ne očekuje se da tokom noći dođe do povećanja vodostaja, rekao je večeras Srni rukovodilac gradske Službe civilne zaštite Rajko Jurošević.

Jurošević je precizirao da je protok Drine na Hidroelektrani "Bajina Bašta" u 19časova iznosio 1.739 metara kubnih u sekundi, dok je dotok Drine na Hidroelektrani "Mali Zvornik" bio 1.884 metra kubna u sekundi.

-Protok Drine na Hidroelektrani „Mali Zvornik“ večeras od 20.00 časova korigovan je na 1.820 metara kubnih u sekundi - rekao je Jurošević.

Protekle noći je maksimalan protok Drine na Hidroelektrani "Mali Zvornik" iznosio 2.390 metara kubnih u sekundi.

Jurošević je istakao da su i rijeke Sapna i Hoča u normalnom protoku i da se situacija postepeno stabilizije, kao i da se Drina polako povlači iz poplavljenih naselja Terminal u Karakaju i Donjem Šepku.

Jurošević je podsjetio da je izlivanjem Drine iz korita i dalje poplavljeno poljoprivredno zemljište u Tršiću, Roćeviću i Šepku.

Drina će se povući sa poplavljenih područja kada protok na Hidroelektrani bude na nivou oko 1.600 metara kubnih u sekundi, napomenuo je Jurošević i dodao da su sve putne komunikacije na području Zvornika prohodne.

Pripadnici Službe civilne zaštite i dalje prate situaciju, a Gradski štab je u stalnom kontaktu sa hidroelektranama uzvodno od Zvornika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana