Milovan Krčo, direktor Inspektorata RS: Siva ekonomija konstantno pod lupom

Danijela Bajić
Milovan Krčo, direktor Inspektorata RS: Siva ekonomija konstantno pod lupom

Suzbijanje sive ekonomije kontinuirano je u fokusu djelovanja Republičke uprave za inspekcijske poslove. Licima koja su neregistrovana obavljala djelatnost u protekloj godini izrekli smo 270 zabrana rada, dok je u ovoj godini za sada izrečeno oko 30 takvih mjera, uz novčane sankcije.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Inspektorata RS Milovan Krčo dodajući da se siva ekonomija može posmatrati kao potpuno nelegalan rad bez registracije i kao zloupotreba u okviru registrovanih djelatnosti.

- Pored angažovanja radnika na crno kao oblika sive ekonomije, nelegalno obavljanje djelatnosti najčešće je evidentirano u zanatskim i uslužnim djelatnostima te kod iznajmljivanja smještaja. I kod registrovanih subjekata ima elemenata sive ekonomije, u smislu porijekla robe i evidentiranja prometa - istakao je Krčo.

GLAS: U kojim oblastima je bilo najviše kontrola?

KRČO: Svaki sektor predstavlja jednu kariku u lancu inspekcijskog sistema i svaki je podjednako važan. Najveći broj kontrola izvrše tržišna i inspekcija rada, koje i imaju najveći broj inspektora. I drugi sektori su srazmjerno broju raspoloživih inspektora maksimalno angažovani. Značaj pojedinih rezultata moramo posmatrati i kroz aktuelna dešavanja te ću pomenuti veliki teret koji su veterinarski inspektori iznijeli prošle godine u borbi sa afričkom kugom svinja.

GLAS: Koliko često se građani obraćaju inspekciji i da li su njihove žalbe opravdane?

KRČO: U unutrašnjem nadzoru lani je izvršio 29.000 kontrola, od čega je oko 20 odsto vanrednih na osnovu predstavki građana, drugih organa i pravnih lica. Međutim, prijave nisu uvijek opravdane. Praksa pokazuje da u oko 40 odsto slučajeva bude utvrđeno da je predstavka bila opravdana.

GLAS: Da li su Vam se obraćali radnici od početka godine sa žalbama da poslodavci ne poštuju odluku Vlade RS o minimalcu?

KRČO: Inspekcija rada u redovnim kontrolama kao jednu od stavki provjerava i da li su poslodavci uskladili plate sa navedenom odlukom i do sada nisu utvrđene veće nepravilnosti. Ni sami radnici se u proteklom periodu nisu obraćali sa takvim žalbama. Inspekcija rada je za prva tri mjeseca ove godine izvršila oko 1.300 kontrola, inspektori su svaki dan na terenu i pozivamo radnike da nam se obrate ukoliko su izloženi kršenju njihovih radničkih prava.

GLAS: Potrošači tvrde da su trgovci iskoristili povećanje minimalca kao opravdanje za rast cijena namirnica. Šta su pokazale kontrole, ima li trgovaca koji zloupotrebljavaju situaciju?

KRČO: U ovoj godini izvršeno je oko 300 kontrola koje su se odnosile na poštovanje marži te su trgovcima izrečene kazne u iznosu od 135.000 KM zbog prekoračenja. Protekle godine po tom osnovu izrečene su kazne od oko 640.000 KM. Mi ćemo i u narednom periodu pratiti stanje. Podržavamo sve korake koje zakonodavac preduzima s ciljem zaštite standarda građana i spremni smo da kao kontrolni organ na terenu sprovedemo sve mjere koje budu donesene s ciljem kontrole cijena.

Napadi

GLAS: U Trebinju je nedavno napadnut vaš službenik. Koliko su česti napadi na inspektore i šta su razlozi takvih događaja?

KRČO: Posao inspektora, pored preventivnih, podrazumijeva i izricanje represivnih mjera i kazni, koje subjekti kontrole na različite načine prihvataju. Zabrinjavajuća je činjenica da u pojedinim slučajevima nezadovoljstvo kontrolisanog subjekta zbog prisustva inspektora ili izrečene kazne, od verbalnog sukoba eskalira čak i do fizičkog napada. Ovakve slučajeve prijavljujemo policiji koja dalje sprovodi procedure iz svoje nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana