Milošević: Zločin nad Srbima se zataškava, rugaju se porodicama žrtava

Srna
Milošević: Zločin nad Srbima se zataškava, rugaju se porodicama žrtava

BROD- Saša Milošević, koji je 1992. godine kao desetogodišnjak preživio masakar u Sijekovcu kod Broda, kada su mu ubijeni otac i dva brata, istakao je da se ovaj zločin decenijama zataškava i izrazio bojazan da će taj slučaj ostati "zaključan" samo jednom presudom.

- Jedan čovjek je odležao 10 godina. Stavljena je tačka. Kao da se rugaju porodicama koje su izgubile najmilije - rekao je Milošević.

On je ispričao da mu je jedan hrvatski vojnik držao nož pod vratom uz prijetnju da će ga zaklati, ali da je odustao rekavši: "Neću, još si mali".

- Mog brata Dragana, koji je imao 17 godina, istrgli su iz majčinog naručja i ubili. Ubijali su komšije na naše oči - rekao je Milošević za Večernje novosti.

Nakon obdukcije žrtava saznao je da su njegov otac Luka i brat stradali "od metka", dok za starijim bratom Željkom još traga.

Milošević je naveo da je tijelo ubijenog Željka vidio samo na televizijskim snimcima ispred porodične kuće.

- Bojim se da će ovaj slučaj ostati zauvijek zaključan jednom jedinom presudom. Navikao sam na nepravdu, ali boli srce, boli duša - rekao je on.

Milošević je podsjetio da je u danu napada u Sijekovcu ubijeno devetero ljudi, a narednih još 37.

- Najviše iz moje i porodice Zečević. Čini mi se da se već decenijama radi sve da se zločin zataška. Osuđen je samo Zemir Kovačević, u to vrijeme pripadnik Interventnog voda 1. Bosanskobrodske brigade. Desetogodišnju kaznu za ubistva, maltretiranje i pljačku srpskih civila je odslužio. Zvanično je osuđen za ubistvo dvije osobe u Sijekovcu i nečovječno postupanje prema civilima - dodao je Milošević.

On je rekao da je lično vidio kako je Kovačević ubio Petra Zečevića, koji je imao četrdesetak godina i bio invalid.

- Poslije toga Kovačević je ubio i njegovog oca Jovu. Prišao mu je i opsovao: "Šta hoćeš ti Zec?", prisjetio se Milošević koji vjeruje da Petar i Jovo Zečević nisu jedini koje je Kovačević ubio.

U Sijekovcu kod Broda danas će biti obilježena 31 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile jedinice hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

U dokumentima Boračke organizacije Brod navodi se da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana