Miljanović: Registar pedofila ispunio svrhu, nema lica koja su ponovila ovo krivično djelo

GS
Miljanović: Registar pedofila ispunio svrhu, nema lica koja su ponovila ovo krivično djelo

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović kazala je danas su pedofili najčešće osobe bliske djetetu i neko koga porodica zna.

- Obično su to ljudi iz komšiluka, porodice, treneri... Najbitnije je, u ovim slučajevima, obratiti pažnju na ponašanje djeteta, a prevashodno imati dobru komunikaciju sa djetetom, pratiti šta dijete govori, gdje se kreće, s kim ima komunikaciju na internetu, kad se povlači, kao i da za svaku sumnju potraži pomoć - rekla je Miljanovićeva za RTRS.

Podsjetila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od 2010. godine sprovodi edukativna predavanja za djecu, ali i roditelje o opasnostma na internetu i društvenim mrežama.

- Cilj predavanja je da se djeci podigne svijest o opasnostima koje se mogu dogoditi na društvenim mrežama i komunikaciji sa nepoznatim ljudima. Predavanja su bila edukativne prirode i pozitivno su se odrazila - istakla je ona.

Kada je riječ o registru pedofila, Miljanovićeva je rekla, da se u njega upisuju sva lica koja su pravosnažno osuđena.

- Ova lica se po Zakonu ne smiju približavati mjestima gdje je povećano prisustvo djece, kao i da su ustanove i organizacije koje su u kontaktu sa djecom, u obavezi da prilikom zapošljavanja imaju obavezu, da vide da li je određeno lice upisano u registru pedofila - istakla je ona.

Miljanovićeva navodi da je registar ispunio svrhu, jer nema lica koja su ponovila krivično djelo.

- Uglavnom se, nažalost, radi o novim licima - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana