Milionski troškovi za liječenje povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Trošak Fonda zdravstvenog osiguranja u prvih pet mjeseci ove godine za liječenje osiguranih lica koja su povrijeđena u saobraćajnim nezgodama iznosio je oko 2,1 milion KM, navode iz Fonda.

“U prosjeku godišnje se u Republici Srpskoj dogodi više od 9.000 saobraćajnih nezgoda, pa su i troškovi Fonda za liječenje povrijeđenih milionski”, navode iz Fonda, te ističu da je za liječenje povrijeđenih lani potrošeno oko šest miliona KM.

Zbrinjavanje povrijeđenih Fond finansira iz redovnih prihoda, a trošak se ne odnosi samo na liječenje koje je nastalo kao posljedica saobraćajne nezgode, nego i na lijekove, medicinska sredstva ili medicinsku rehabilitaciju koja je često potrebna u ovim situacijama radi boljeg oporavka povrijeđenog.

Iz Fonda podsjećaju da su odavno pokrenuli inicijativu da se pet odsto iz premije od automobilske odgovornosti direktno izdvaja za zdravstveni sistem, što bi u prosjeku iznosilo 10 KM.

“Razlog za tu inicijativu upravo je to što Fond u slučaju povreda u saobraćajnim nezgodama liječenje povrijeđenih u potpunosti finansira iz redovnih prihoda, odnosno od doprinosa za zdravstveno osiguranje koji su osnovni prihod Fonda”, poručuju iz Fonda.

Iz Fonda napominju da nije riječ o dodatnom nametu za građane, već da je namjera Fonda da osiguravajuće kuće od već utvrđene premije od autoodgovornosti, koja se i sada izdvaja prilikom registracije vozila, iznos od pet odsto direktno uplaćuje za zdravstvenu zaštitu povrijeđenih.

“Društva za osiguranje i sada imaju obavezu da na račun Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske uplaćuju novac za ove namjene, ali tek nakon što se utvrde svi nastali troškovi. Najčešće to se dogodi kada se završe sudski sporovi koji dugo traju, pa mnogo slučajeva zastarjeva i nikada se i ne naplati”, kažu u Fondu.

Problem je, pojašnjavaju u Fondu, što sada Fond mora da obezbijedi zapisnik policije, da zdravstvene ustanove evidentiraju i dostave troškove liječenja da bi Fond mogao da pokrene postupak naplate.

“Ukoliko osiguravajuće kuće ne priznaju troškove, onda se pokreću sudski postupci koji, nažalost, traju godinama. Rezultat toga je da Fond na godišnjem nivou naplati samo oko 12 odsto u odnosu na stvarni trošak Fonda koji ova liječenja sada finansira iz dorinosa”, pojašnjavaju u Fondu.

Iz Fonda podsjećaju da je i u zemljama okruženja, poput Srbije i Hrvatske, regulisano da se dio iz premije osiguranja od autoodgovornosti direktno uplaćuje na račun fondova zdravstvenog osiguranja i dodaju da u Srbiji ta premija iznosi pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana