Milići: Pčelari darivali med socijalno ugroženim i višečlanim porodicama

Srna
Milići: Pčelari darivali med socijalno ugroženim i višečlanim porodicama

MILIĆI - Predsjednik Udruženja pčelara “Matica” iz Milića Marko Tomić uručio je po pet kilograma meda za šest porodica iz kategorije socijalno ugroženih i višečlanih porodica, koji je obezbijeđen u okviru projekta “Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem”.

Tomić je rekao da je ovo prva podjela meda i da će ova akcija prerasti u tradicionalnu.

On je rekao da je prošla godina bila dobra do polovine juna kada je solidno medilo, a onda je došla suša i ostale su rezerve od 15 kilograma po košnici.

“Za nas počinje sezona, buđenje prirode i pčela, cvijeta džanarika. Sada uglavnom dajemo pogače, ali vjerujemo da će ova godina biti medna”, naveo je Tomić.

On je podsjetio da su opština Milići, Udruženje za razvoj i afirmaciju društva “Nodas” iz Sarajeva i Udruženje pčelara “Matica” Milići potpisali Memorandum o razumijevanju za razvoj pčelarstva i proizvodnju meda na području ove lokalne zajednice putem projekta ukupne vrijednosti 80.000 evra.

Tomić je rekao da milićko udruženje, koje je registrovano 2004. godine, trenutno ima 45 članova i da je poznato u Republici Srpskoj po tome što ima četiri registrovana repro-centra za proizvodnju matica.

Tridesetčetvorogodišnja Maja Đurković zahvalna je Udruženju pčelara što je, između ostalih, odabralo njenu porodicu da dobije med, jedan od omiljenih slatkih proizvoda članova njenog domaćinstva.

“Svaka pomoć nam dobro dođe jer samo muž radi u jednoj privatnoj pilani, ja sam invalid, a imamo četvoro đece školaraca o kojima treba svakodnevno brinuti. Snalazimo se nekako, bitno je da su đeca zdrava”, rekla je Đurkovićeva Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana