Milić: Fondovi da elektronski razmjenjuju svu dokumentaciju za ostvarivanje prava na penziju

Srna
Milić: Fondovi da elektronski razmjenjuju svu dokumentaciju za ostvarivanje prava na penziju

TESLIĆ - Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić ukazao je na potrebu da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju, bilo da se radi o starosnoj, porodičnoj ili invalidskoj, ubuduće elektronski razmjenjuje sa fondovim za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Milić, koji je danas u Tesliću domaćin 14. susreta direktora fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, rekao je novinarima da je glavna tema dvodnevnog skupa upravo digitalizacija i elektronska razmjena svih podataka koji se operativno koriste u fondovima.

On je najavio da će na skupu inicirati da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju ubuduće elektronski razmjenjuje.

„želimo da svi zajedno, našim korisnicima usluga pružimo pravovremenu kvalitetnu uslugu i da oni na svoje radno stečeno pravo, u ovom slučaju to je penzija, čekaju što kraće, odnosno da od momenta prekidanja radnog odnosa usljed ispunjavanja uslova za ostvarivanja prava na penziju do konačnog dobijanja rješenja i uvođenja u penzijski sistem i isplatu protekne u što kraćem periodu“, poručio je Milić.

On je podsjetio da Fond PIO Republike Srpske, ali i većina fondova nastalih na području bivše Jugoslavije, već imaju potpisane bilateralne sporzume o elektronskoj razmjeni činjenice nastupa smrti za korisnike prava koji žive van države, a kojih je više od 53.000 koji žive na teritoriji 26 zemalja na četiri kontinenta.

„U ranijem periodu svi oni su bili u obavezi da do kraja tekuće godine dostave potvrdu o životu da bi im uredno nastavili isplaćivati penziju za narednu godinu. Već unazad osam godina naši korisnici prava koji žive van Republike Srpske ne moraju da dostavljaju potvrde o životu“, izjavio je Milić.

On kaže da još ima nekoliko država sa kojima Fond PIO Reppublike Srpske nije potpisao međudržavni sporazum.

„Radimo uveliko na tome. Već u oktobru očekujemo potpisivanje sa austrijskim penzijskim fondom. Potpisali smo sa Australijom gdje ima par stotina korisnika prava, a do kraja tekuće godine očekujemo da se privedu razgovori sa njemačkim penzionim fondom“, najavio je Milić.

Direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Halid Subašić kaže da ovakvi skupovi doprinose boljem razumijevanju i boljem korisničkom iskustvu penzionera ma u kojoj zemlji bivše Jugoslavije oni ostvarili to pravo.

„Od prošle godine intenzivirali smo saradnju sa svim fondovima posebno sa Fondom Republike Srspke, formmirali smo i jednu radnu grupu koja će se baviti tehničkim pitanjima kao bi što prije riješili određene nesuglasice koje postoje“, izjavio je Subašić.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović ukazao je na odličnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srpskom, istakavši da susreti u ovom formatu pomažu da se lakše riješe otvorena pitanja među fondovima.

On navodi da će digitalizacijom korisnici lakše ostvariti svoja prava, što je i osnovni cilj, a zaposlenim u fondovima penzijsko-invalidskog osiguranja bržu i bolju razmjenu i komunikaciju što će podići efikasnost rada.

Susret direktora fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše Jugoslavije danas i sutra održava se u Zdravstveno turističkom centru „Banja Vrućica“ u Tesliću.

Domaćin stručnog skupa je Fond PIO Republike Srpske, a učestvuju predstavnici zavoda i fondova Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, dok je Zavod za penzijsko osiguranje Austrije gost.

Učesnici će razmatrati realizaciju zaključaka sa 13. susreta direktora penzijskih fondova održanog prošle godine u Crnoj Gori, prezentovati statističke podatke fondova i razmijeniti informacije o izmjenama propisa iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja od posljednjeg susreta.

Na dnevnom redu skupa su i izazovi elektronske razmjene dokumentacije između nosilaca osiguranja, te nakon završnih diskusija donošenje zaključaka.

Od kada se održavaju susreti direktora fondova/zavoda država nastalih na području bivše SFRJ, Fond PIO Republike Srpske je drugi put domaćin skupa, a prethodno je bio domaćin 6. skupa u oktobru 2014. godine u Bijeljini u Etno-selu „Stanišići“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana