Miladinović: Preventivno reagovati da bi se spriječilo internet nasilje

RTRS
Foto: RTRS

MUP Republike Srpske preduzima niz mjera koje podrazumijevaju preventivnu, proaktivnu i represivnu aktivnost kako bi spriječili internet nasilje, izjavio je inspektor Uprave za policijsku obuku Ministarstva Republike Srpske Aleksandar Miladinović, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Miladinović je naglasio da od nekoliko hiljada krivičnih prijava tokom godine, samo nekoliko desetina su slučajevi internet nasilja, odnosno bezbjednosni incidenti. To je jako mali broj, kaže Miladinović, ali je društveno nepovoljan.

- Posljedice internet nasilja su specifične u udnosu na druge oblike kriminaliteta. Nije dovoljno samo naći počinioce i kazniti ih, jer ukoliko se nečija fotografija zloupotrijebi ona će ostati na internetu zbog softvera koji je ne mogu izbrisati - ističe Miladinović.

On je naveo da je sva krivična djela na internetu potrebno prijaviti policiji, a za negativnosti koje nisu krivična djela alarmirati druge subjekte zaštite, administratore Fejsbuka i drugih društvenih mreža.

Mediji i institucije veoma su važni kako bi se u javnosti sve više govorilo o posljedicama internet nasilja.

- Djeca najčešće zbog vršnjačkog pritiska misle da je moderno da objavljuju svoje fotografije i da ne treba da štite svoje podatke. Takođe misle da treba da stupe u kontakt sa bilo kim ko im proslijedi zahtjeve prijateljstva. To se dešava zato što im niko ne može ili ne zna reći šta je društveno poželjno ponašanje na društvenim mrežama - upozorio je Miladinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana