Mijatović: Romanija na mapi značajnih turističkih destinacija

SRNA
Mijatović: Romanija na mapi značajnih turističkih destinacija

SOKOLAC - Članovi Planinarskog društva “Glasinac” sa Sokoca mogu se ponositi time što su za 13 godina postojanja postali prepoznatljivi i svoju matičnu planinu Romaniju postavili na mapu značajnih turističkih destinacija, te što su lani realizovali sedam projekata, rekla je Srni sekretar ovog društva Vera Mijatović.

“Završili smo uređenje prostorija planinarskog doma na prvom spratu - sale, kuhinje i toaleta, utopljavanjem stvorili adekvatne uslove za boravak u objektu kada je niska temperatura, te proširili ski-stazu kod ski-lifta za djecu”, navela je Mijatovićeva.

Ona je podsjetila da su nastavljene aktivnosti u vezi sa inicijativom Društva da spomenik prirode “Crvene stijene” bude proglašen zaštićenim područjem, za šta je Republički zavod za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa izradio stručne osnove - studije zaštite, a resorno ministarstvo pripremilo prijedlog odluke o proglašenju tog lokaliteta spomenikom prirode.

Prema njenim riječima, planinari “Glasinca” su u minuloj godini realizovali sedam projekata među kojima su trasiranje i markiranje “hajdučkih staza” na Romaniji, izgradnja dječijih sadržaja i mobilijara u sklopu dječijeg adrenalin parka “Vjeverica”, obezbjeđenje vidikovca na stijenama, uređenje ski-staze i prostora oko planinarskog doma, organizovanje pohoda i radionica za mlade i promotivne aktivnosti “Foto razglednica sa Romanije”.

“Romaniju su prošle godine posjetili šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić, glumcižRuskog teatraž iz Beograda, predstavnici 35 medijskih kuća u okviru manifestacije žGastro-turizamž Jahorina, Vladimir Tadić iz Čelinca čija je fotografija Crvenih stijena uvrštena u kalendar Svjetske meteorološke organizacije za februar ove godine, te brojni novinari i putopisci koji su sačinili reportaže i promotivne video-zapise radi promocije prirodnih ljepota, potencijala i turističke ponude”, istakla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da su planinari, uz niz svojih aktivnosti, ostvarili i partnersku saradnju sa novoformiranim Udruženjem “Kajaking - rajding” /Kayaking -Riding/ Romanija, Omladinskom organizacijom “Sokolac”, Udruženjem građana “Sveti Vasilije Ostroški”, te Atletskim i Futsal klubom “Glasinac” Sokolac.

U okviru saradnje sa sokolačkim vrtićem mališani su bili gosti planinara “u potrazi za blagom Starine Novaka” na Romaniji, što će, kako kaže, nastaviti i u ovoj godini.

Mijatovićeva je rekla da je ovo društvo postalo prepoznatljivo i po organizovanju proljećnog pohoda na Veliki Lupoglav “Vrhovima Romanije”, obilježavanju svih značajnih datuma, te učešću u manifestacijama i humanitarnim akcijama uz podršku opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo, javnih preduzeća i ustanova, privrednih društava i pojedinaca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana