Mićin: Eminentni stručnjaci o aktuelnim političkim pitanjima

SRNA
Mićin: Eminentni stručnjaci o aktuelnim političkim pitanjima

BANjALUKA- Eminentni stručnjaci i naučnici iz Rusije, Srbije i Republike Srpske analiziraće aktuelna politička i geopolitička pitanja na međunarodnom skupu "Balkanski dijalog" koji je počeo večeras u Banjaluci, izjavio je Srni direktor Instituta bezbjednosti pri banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka Saša Mićin.

Mićin je rekao da je prva panel-diskusija "Nova faza evroatlantske integracije Balkana: stvarnost i perspektive" na kojoj se govori o odnosu NATO saveza i zemalja bivše Jugoslavije i o tome šta znači ulazak i neulazak u ovaj savez.

On je istakao da NATO savez ne donosi ništa dobro i da Republika Srpska i Federacija BiH imaju suprotne stavove kada je riječ o NATO savezu, da je stav rukovodstva Srpske vojna neutralnost.

"Tu pratimo Srbiju, a to podrazumijeva neučestvovanje u bilo kakvim, pogotovo ne u vojnim savezima ovoga tipa kao što je NATO savez", istakao je Mićin.

On je pojasio da ulazak u NATO znači da taj Savez stacionira trupe i snage na teritoriji zemlje koja pristupa, podrazumijeva i različite vojne infrastrukture, kao i učešće vojnika u aktivnostima Alijanse na teritoriji drugih država.

"Onda vas to već na neki način svrstava na jednu od strana, posmatrajući dnevno-politička dešavanja u svijetu", naglasio je Mićin i dodao da se to protivi politici vojne neutralnosti.

Na međunarodnom skupu "Balkanski dijalog" koji će trajati tri dana učestvovaće doktori nauka i profesori iz Rusije, Srbije i Republike Srpske, a među njima su i akademici Jelena Guskova i Nikita Bondarev, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Organizatori naučnog skupa su Fonda za podršku javne diplomatije "Gorčakov" iz Moskve i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana