Meteorolozi upozoravaju: Dolazi nam hladna fronta

ATV
Foto: Printskrin

Sa sjeverozapada približava se hladna fronta koja će nam u narednih nekoliko dana donijeti blaže osvježenje i popuštanje vrućina, objavili su danas, 2. avgusta bh. meteorolozi.

Kako navode, uz frontu lokalno će biti kiše i pljuskova sa grmljavinom. Zbog lokalnosti padavina, a i činjenice da neće baš svi krajevi dobiti kišu ili kišu u dovoljnim količinama, suša se nastavlja.

"Nakon što se protekle noći preko nas premjestila topla fronta i donijela prolazno naoblačenje, oblačnost vezana za nju nas postepeno napušta. U narednim satima pretežno sunčano, rjeđe uz kakav lokalni predfrontalni pljusak sa grmljavinom. Novo naoblačenje, ovog puta u sklopu hladne fronte stiže nam pred kraj dana i u večernjim satima. Kasno noćas, u jutarnjim satima subote (03.08.) hladna fronta zahvata najprije sjevernije dijelove zemlje donoseći ovim krajevima lokalno kišu i pljuskovi sa grmljavinom. Kasnije tokom subote odmicanjem hladne fronte prema jugu zona nestabilnosti širi se južnije, a pred kraj dana napušta našu zemlju", navode.

Dodaju da nam nedjelja ponovo donosi pretežno sunčano ali nešto ugodnije i ne tako vruće vrijeme.

"Sjeverac i bura ponovo u jačanju, što nije dobra vijest za krajeve zahvaćene požarima. Početak naredne sedmice ugodniji, uz izmjenu sunca i oblaka, rjeđih pljuskova dok nas od sredine sedmice očekuje postepen povratak vrućina. Dobra vijest je ta da nekih paklenih toplotnih talasa kakvih je bilo u julu zasad nema u najavi. A uz ugodnije noći i jutra, lakše će se to 'pregurati'", objavili su na stranici BH Meteo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana