Meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u avgustu

GS
Meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u avgustu

BANjALUKA, SARAJEVO - Veliki dio jula Bosna i Hercegovina je ključala na visokim temperaturama, a prema najavama meteorologa ništa bolja situacija nas ne očekuje i u prvim danima avgusta.

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), ističe za "Nezavisne novine" da je treći toplotni talas već nastao, ali da se njegov vrhunac očekuje naredne sedmice.

"Prema prognozama za period od 15 dana, temperature zraka širom naše zemlje biće natprosječno visoke, a kada su u pitanju maksimalne vrijednosti svakako da će u Hercegovini, ali i na sjeveru Bosne, vrijednosti temperatura biti dosta više u odnosu na ostatak zemlje. Tako u Bosni očekujemo jutarnje temperature od 15 do 20 stepeni, dok će u Hercegovini biti od 20 do 25 stepeni", kazao je Krajinović.

Kako je rekao, naredne sedmice, od 5. avgusta, temperature vazduha mogu ići preko 40 stepeni, a u Hercegovini i na sjeveru i koji stepen iznad toga.

"Početak ove sedmice imamo kratki predah od vrućine, ali već od srijede kreće znatno toplije vrijeme. Treći toplotni talas koji nam slijedi će svoje pravo lice pokazati tek naredne sedmice", kazao je Krajinović.

"Istina da je ovaj treći talas u poređenju sa onim prethodnim malo blaži. Tokom prethodnog toplotnog talasa imali smo nekoliko tropskih noći, koje svakako možemo očekivati i tokom ovog", kazao je Krajinović.

Kako je rekao, moramo biti spremni na tropske noći tokom ljetnih mjeseci.

"Savjetujemo svim građanima da se što prije pripreme i prilagode takvim uslovima kako bi izbjegli sve one negativne posljedice koje dolaze u takvim okolnostima. A kad god imamo situacije da je manje padavina nego što je to uobičajeno, kao što je sad, uz visoke vrijednosti temperatura zraka, rizici od šumskih požara su izuzetno visoki. Svjedoci smo da proteklih nekoliko dana gori širom Bosne i Hercegovine. Situacija kada su u pitanju vremenske prilike neće biti ništa bolja i idućih dana, tako da se oprezno moramo ponašati prema prirodi i moramo biti odgovorni da ne bismo izazvali neke veće požare koji mogu prouzrokovati ogromnu materijalnu štetu i narušiti prirodu u Bosni i Hercegovini", kazao je Krajinović.

On je dodao da situacija sa vremenskim prilikama u našoj zemlji nije nimalo jednostavna i dosta je rizika, te savjetuje svima da se s oprezom kreću u narednim danima te da se što manje izlažu suncu i visokom UV indeksu.

Kako navode na stranici BHMETEO.ba, značajnijih padavina na području cijele zemlje i dalje nema na vidiku, a suša će sve više uzimati maha, te opasnost od požara svakim danom sve više raste, prenose Nezavisne.

"Kad se sve sabere i oduzme, pravo ljeto nastavlja se do daljeg. Vrućine bi samo povremeno prekidale oslabljene hladne fronte, uz blaža i kratkotrajnija zahlađenja te rjeđu pojavu kiše", navode oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana