Meteorolog iznio detaljnu prognozu: Čeka li nas pakao!?

GS
Meteorolog iznio detaljnu prognozu: Čeka li nas pakao!?

BEOGRAD - U regionu i dalje ne jenjava toplotni talas. Maksimalne temperature dostižu 40 stepeni tokom dana, dok ni noću ne padaju ispod 20 stepeni.

U Srbiji je na snazi crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vrijeme.

Meteorolog Ivan Ristić za Kurir televiziju iznio je detaljnu vremensku prognozu za naredne dane.

- Sparina je najveći problem trenutno, to najviše osjećamo i to nam pravi najveće probleme. Trenutno smo na maksimumu ovog afričkog anticiklona, nazvanog Haron, kao i prošle godine. Ove godine ne postižemo neke pretjerane rekorde, temperature nisu dosegle 43-44 stepena, ali traje predugo i veoma je sparno - rekao je Ristić.

Istakao je da danas neće biti nepogoda, što je dobra vijest, ali kako se približavamo kraju nedjelje, šanse za pljuskove i nevrijeme rastu.

- Najvjerovatnije petak ili subota, tada će biti uslovi za nepogode širom Srbije, sa jakim pljuskovima praćenim jakim vjetrom. Treba pratiti upozorenja i najave Hidrometeorološkog zavoda - dodao je.

Ristić je naglasio da će temperature krajem nedjelje biti u manjem padu, sa očekivanim padom od oko 5 stepeni.

- Trenutno smo na oko 40 stepeni, a pad na 35 stepeni će donijeti olakšanje. Svaki stepen sada znači, tako da će 35 biti lakše podnošljivo nego 40 - rekao je.

Taj trend manjih padova temperature nastaviće se i tokom sljedeće nedjelje, sa očekivanim temperaturama oko 30 stepeni.

- Za oko 10 stepeni će biti hladnije nego sada, što će donijeti prijatnije vrijeme, ali i dalje ima uslova za pljuskove kiše, ponegdje i nepogode - objasnio je Ristić.

Kada je riječ o nastavku ljeta, Ristić je rekao da se očekuje da će se temperature polako normalizovati krajem jula, ali i dalje ostati tropske, preko 30 stepeni.

- Početak avgusta će biti malo svježiji, sa temperaturama oko 30 stepeni, ali tokom avgusta nas očekuje novi afrički anticiklon, novi toplotni talas, sa temperaturama ponovo oko 40 stepeni - upozorio je Ristić.

- Moramo da se naviknemo na novu realnost i polako se prilagodimo na ove temperature i dešavanja - zaključio je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana