Medicinski fakulteti iz Srpske sarađivaće sa univerzitetima iz Japana

A. J. R.
Medicinski fakulteti iz Srpske sarađivaće sa univerzitetima iz Japana

BANjALUKA - Dekani medicinskih fakulteta univerziteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva Ranko Škrbić i Dejan Bokonjić potpisali su sporazum o saradnji sa četiri prestižna japanska univerziteta, a buduća saradnja ogledaće se kroz razmjenu studenata i akademskog osoblja, organizaciju naučno-stručnih konferencija, izradu doktorskih teza i slično.

Škrbić i Bokonjić u pratnji ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, sporazume o saradnji potpisali su sa Hirosaki  i Akita univerzitetom a dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji sa Gunma Univerzitetom čije konačno potpisivanje se očekuje do kraja marta. Međuuniverzitetski sporazum sa Šinšu univerzitetom je ranije potpisan sa oba univerziteta iz Srpske. 

- Potpisani sporazumi obuhvataju različite oblike saradnje sa fakultetima četiri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije u okviru programa Evropske komisije, saradnju na izradi doktorskih teza, organizaciju naučno-stručnih konferencija,  i drugo. Prvi japanski studenti u Srpskoj se očekuju u narednim mjesecima. Sporazumi su potpisani na period od pet godina – rekao je Berjan.

Prilikom posjete laboratorijama japanskih fakulteta i univerzitetskim bolnicama, dekani su imali priliku da razmijene mišljenja sa velikim brojem stručnjaka iz prakse i da se upoznaju sa načinom rada i organizacijom, kao i najsavremenijom opremom i inovacijama u oblasti medicine. Posebno treba istaći posjetu simulacionim centrima za medicinsku edukaciju čija će iskustva biti dragocjena u uspostavljanju sličnih Centara na medicinskim fakultetima Srpske.

- Uzvratna posjeta predstavnika japanskih univerziteta očekuje se u drugoj polovini ove godine. Ova posjeta ima veliki značaj za internacionalizaciju dva javna univerziteta iz Srpske i povećanje kvaliteta edukacije studenata i istraživanja - rekao je Berjan i dodao da su dekani Škrbić i Bokonjić posjetiti i Ministarstvo inostranih poslova Japana i tom prilikom razgovarali i sa ambasadorom Japana za Zapadni Balkan, Nj.E. Kimitake Nakamurom sa kojim su razmjenili mišljenja o mogućnostima unapređenja odnosa dvije zemlje, sa fokusom na oblast obrazovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana