Mazut poguban po okolinu banje Guber, ali i zdravlje ljudi

Danijela Bajić
Mazut poguban po okolinu banje Guber, ali i zdravlje ljudi

SREBRENICA - Izlivanje mazuta u vodu banje Guber, koja se dalje uliva u Drinu, moglo bi imati, ako nešto hitno ne bude preduzeto, veoma štetan uticaj na biljke i životinje, kao i dugoročne negativne posljedice na zdravlje ljudi.

Na samom ulazu u područje Gubera mještani Srebrenice uočili su supstancu koja curi iz cisterni, a pretpostavljaju da je riječ o mazutu koji dolazi iz starih rezervoara hotela “Argentarija”. Ovaj problem, kažu, traje već deceniju, ali je sa svakim obilnijim padavinama posebno izražen, zbog čega traže od nadležnih hitnu reakciju. 

Profesorica na studijskom programu Ekologija i zaštita životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka Dragojla Golub za “Glas Srpske” ističe da se mazut, koji predstavlja frakciju nafte, između ostalog, sastoji i od supstanci toksičnih za živi svijet, kao što su, primjera radi, policiklični aromatični ugljovodonici, za koje je pouzdano dokazano da su kancerogeni.

- Prisustvo mazuta u vodotocima je toksično kako za biljke, tako i za životinje, a potencijalno i za čovjeka ako bi se, primjera radi, hranio ribom koju upeca u vodi koja je kontaminirana ovom supstancom - kazala je Golubova.

Dodala je da efekti obično zavise od količine mazuta, visine vodostaja i intenziteta kretanja vode.

- Akutni efekti, pogotovo ako su veće količine mazuta u pitanju, manifestuju se pomorom ribe. Ukoliko određena količina mazuta konstantno dospijeva u vodotok, on ulazi u lance ishrane preko organizama dna koji naseljavaju vodu, a kojima se, između ostalog, hrane ribe i onda se te toksične materije akumuliraju u tim organizmima. Osjetljiviji organizmi nestaju, a osiromašuje i degradira ekosistem - objasnila je Golubova.

Prema njenim riječima, takva voda nije pogodna za upotrebu sve dok se ne ukloni ili obezbijedi, u ovom slučaju, cisterna iz koje curi mazut i na kraju prečisti vodotok.

- Vrijeme potrebno za oporavak vodotoka zavisi od njegovog kapaciteta, odnosno moći samoprečišćavanja, ali i količine mazuta koji je u vodotok dospio. Ukoliko se radi o većem vodotoku sa većom količinom vode i brzim proticajima, oni imaju veću moć samoprečišćavanja. Kod manjih vodotoka problem je veći. Onda je potreban duži vremenski period da to nekim prirodnim procesima bude prečišćeno, ali postoje i tehnološka rješenja - istakla je Golubova.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je hotel “Argentarija”, kao i svo drugo na području ove banje, u privatnom vlasništvu, što otežava rješavanje ovog problema.

- Inspektori su na osnovu prijave mještana izašli na teren. Naša komunalna služba je obavijestila sve nadležne službe na republičkom nivou. Sada je na njima da reaguju - kazao je Grujičić.

Dodao je da je cisterna hotela “Argentarija”, koji ne radi 20 godina, vjerovatno korodirala i probušena, te je voda digla taj mulj na vrh jezera koje je u privatnom posjedu. 

- Sa vlasnikom posjeda ne možemo da stupimo u kontakt. Ne javlja se na telefonske pozive, a nemamo adresu na koju možemo da uputimo opomenu - rekao je Grujičić.

Iz Inspektorata RS ističu da su u četvrtak zaprimili dopis iz Srebrenice kojim se traži kontrola nadležne inspekcije u vezi sa okolnostima u banji Guber, s obzirom na to da  ova opština nema ekološkog inspektora.

- Postupak će biti pokrenut u najkraćem mogućem roku u skladu sa raspoloživim kapacitetima - kazali su u Inspektoratu.

Iz Policijske uprave Zvornik potvrdili su da su obavili uviđaj u blizini objekta banje Guber zvanog “Argentarija”, te o navedenom obavijestili nadležnu opštinsku inspekciju.

- O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, Područna kancelarija Srebrenica, po čijim smjernicama se nastavlja dalji rad na dokumentovanju predmeta - istakli su u PU Zvornik.

Neispravna gradska voda

Voda iz gradskog vodovoda u Srebrenici ne može se koristiti za piće, saopštila je u petak vršilac dužnosti direktora srebreničkog Komunalnog preduzeća “Polet” Biljana Kandić.

Ona je navela da je nakon laboratorijskih analiza utvrđeno da je voda iz gradskog vodovoda zdravstveno neispravna i da se ne može koristiti za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana