Marković: Pomoć mnogo znači porodicama sa četvoro i više djece

Srna
Marković: Pomoć mnogo znači porodicama sa četvoro i više djece

SREBRENICA- Mjesečna pomoć od 750 KM za porodice sa četvoro i više djece biće značajna za sve njih, posebno za one u kojima niko nije zaposlen, izjavio je Srni predsjednik Udruženja roditelja "Četiri plus" u Srebrenici Mijat Marković.

On je istakao da će to posebno značiti njegovoj porodici.

"Petoro djece ide u školu, supruga nije zaposlena i brine o meni jer sam prije četiri godine povrijedio kičmu i ostao nepokretan. Nismo u mogućnosti da radimo i zarađujemo i ovo će biti dragocjen prihod za našu djecu", rekao je Marković Srni.

On je sugerisao svim porodicama, koje će biti obuhvaćene odlukom Vlade Republike Srpske za dobijanje ove pomoći, da pripreme neophodnu dokumentaciju koju treba priložiti da bi se ovo pravo ostvarilo.

Na pitanje da li će i ove porodice čija su djeca punoljetna imati pravo na ovu pomoć, Marković kaže da prema njegovom saznanju, pravo na pomoć imaju sve porodice čije je barem jedno, od četvoro i više djece maloljetno i ako jedan od roditelja nije zaposlen.

On ističe da je udruženje ovih porodica prije nekoliko godina pokrenulo inicijativu za donošenje zakona da se obezbijede penzije za majke koje su rodile četvoro i više djece i obezbijedi određeno primanje za porodice sa više djece, te da ga je obradovalo to što srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistira na uvođenju ove mjere i donošenja zakona o naknadi za porodice iz ove kategorije. Marković ističe da će ovo primanje olakšati školovanje djece i stimulisati natalitet u Srpskoj.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti ove opštine Adem Mehmedović kaže da u ovoj službi ne raspolažu podacima koliko porodica u srebreničkoj opštini ima četvoro i više djece, ali da, prema zahtjevima za nadoknadu za novorođenu djecu, prosječno 50 novorođenčadi godišnje bude na području opštine.

Mehmedović pojašnjava da Srebrenica nema porodilište i da se najviše žena iz ove lokalne zajednice porodi u Zvorniku, zatim u Tuzli te manji broj u Ljuboviji i Užicu u susjednoj Srbiji.

On kaže da opština s ciljem pronatalitetnog podsticaja svake godine u budžetu obezbjeđuje 10.000 KM za vantjelesnu oplodnju, ali da je svega pet žena u posljednjih nekoliko godina iskoristilo tu mogućnost i obratilo se za pomoć. "Da li zbog stigme ili nekih drugih razloga, ta sredstva uglavnom ostaju neiskorištena", istakao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, ova opština radi pronatalitetne stimulacije obezbjeđuje besplatan prevoz za sve učenike iz seoskih sredina, kao i knjige za učenike iz višečlanih i porodica slabijeg materijalnog stanja.

On kaže da je na području Potočara Međunarodni forum solidarnosti izgradio internatsko naselje u kome boravi 80 učenika, a omogućava i dnevno zbrinjavanje male djece u slučaju potrebe.

Mehmedović je istakao da je svaka vrsta pomoći većini srebreničkih višečlanih porodica dragocjena, a posebno uvođenje redovnog mjesečnog novčanog primanja od 750 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana