Marinković: Protest u Bijeljini nije predstavljao probleme poljoprivrednika

Srna
Marinković: Protest u Bijeljini nije predstavljao probleme poljoprivrednika

BANjALUKA - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je današnji protest poljoprivrednika u Bijeljini bio obojen drugim bojama u odnosu na boje problema poljoprivrednih proizvođača, te naveo da više od 800 zahtjeva za subvencionisanje traktora u Srpskoj dovoljno govori da nije sve crno kao što se predstavlja.

Marinković je rekao Srni da su podsticaji svim grupacijama poljoprivrednika Srpske dobro isplanirani, te ocijenio da je deplasiran i pogrešno adresiran zahtjev za smjenu ministra poljoprivrede Srpske.

“Potpuno je deplasiran i pogrešno adresiran zahtjev za smjenu ministra koji 100 dana sjedi u ministarskoj fotelji, koji raspolaže najvećim dosadašnjim agrarnim budžetom, sa čijim planom raspodjele su zadovoljna sva udruženja poljoprivrednih proizvođača. Treba da prođe vrijeme da dođe do realizacije da bismo uopšte imali razloga da kritikujemo”, napomenuo je Marinković.

On je naglasio da zaštitu domaće proizvodnje treba tražiti od institucija BiH gdje je, kako je rekao, trebalo protestovati.

“Dalje, poskupljenje hrane, hrana je poskupjela svugdje u svijetu, nije poskupjela samo u Republici Srpskoj i najmanje uticaja uopšte u svemu tome ima Ministarstvo poljoprivrede, Republika Srpska, pa i cijela BiH”, istakao je Marinković.

Udruženje poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice” organizovalo je u Bijeljini protest zbog nezadovoljstva svojim statusom. Predsjednik ovog udruženja Savo Bakajlić rekao je novinarima da je riječ o domaćinskom skupu koji će tako i proći i da u protestu nema politike.

Iz Poreske uprave Republike Srpske rečeno je da poljoprivrednici u Semberiji nisu prijavili obavezu za 2021. godinu nakon čega im je upućena opomena, a kada su dobili opomenu najavili su proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana