Marčeta: Drvarčani nikad neće zaboraviti kobni april 1998.

Srna
Foto: Arhiva

Drvar i Drvarčani nikada neće zaboraviti kobni april 1998. godine, kada su se u ovom mjestu dogodili strašni zločini, među kojima ubistvo povratničke porodice Trninić, ali i napad na opštinu, izjavio je predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar Mile Marčeta.

Marčeta je podsjetio da se na današnji dan 1998. godine odigrao napad na opštinu Drvar i njega koji je tada obavljao funkciju načelnika, prilikom čega je zadobio teške fizičke povrede.

- Nekoliko stotina Hrvata doseljenika u Drvar i hrvatske vojske izvršilo je napad na opštinu, popalilo kuće u Drvaru, ali sve s ciljem da se spriječi i zaustavi povratak - podsjetio je Marčeta.

On je podsjetio da je u aprilu 1998. godine ubijen i bračni par Trninić - povratnici u selo Trninić brijeg u Drvaru.

Prema njegovim riječima, u prvim godinama povratka u Drvaru na dužnosti je ubijen i policajac Ratko Sopić, te nastradala i porodica Marčeta, a kako je naglasio, sve je to stavljeno u neke ladice i zataškano.

- Hrvatska regularna vojska nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma srušila je i spomenik žrtvama fašističkog terora u Drvaru. Uništena je infrastruktura, privatne kuće, industrija, institucije, sve je uništeno u opštinama Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac. Danas nakon 28 godina od rata i dalje srpska sela u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu nemaju puta, vode, struje. Nikoga to ne zanima - rekao je Marčeta.

Marčeta je naveo da je, nažalost, fašizam ponovo zavladao u Evropi, o čemu svjedoče brojni događaji.

- Poražavajuće je šta se sve dešava, ne poštuje se Dejtonski mirovni sporazum, Aneks sedam Dejtona, Ustav, zakoni, osnovna ljudska prava i mnoge druge stvari. Tragično je da sve ono što smo mi proživljavali i pretrpjeli u povratničkim opštinama u Livanjskom kantonu - naveo je Marčeta.

Prema riječima Marčete, potrebno je više pažnje posvetiti srpskim povratnicima u Krajinu i s tim u vezi pozvao medije, ali i predstavnike vlasti, da posjete te lokalne zajednice.

- Težak je povratnički život i samo mi znamo šta smo pretrpjeli, ali i šta sve danas trpimo. Srbi su u Federaciji BiH /FBiH/, u Livanjskom kantonu, dovedeni do statističke greške i pod hitno se mora povesti više računa o povratnicima - apeluje Marčeta.

On je podsjetio da su Drvarčani prvi u BiH podržali povratak, te ocijenio da je činjenica da su Srbi u FBiH "kažnjeni" upravo zato što su podržali Dejtonski mirovni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana