Manjak novca i stručnjaka koči digitalizaciju

Danijela Bajić
Manjak novca i stručnjaka koči digitalizaciju

BANjALUKA - Iako je tehnološko unapređenje domaćih kompanija jedan od glavnih preduslova da ostanu konkurentne i da se dobro pozicioniraju na stranim tržištima, svoje poslovanje do sada u Srpskoj uspjelo je da digitalizuje tek deset odsto firmi, jer je zato, tvrde upućeni, potreban novac, kao i stručni IT kadar, kojeg ne mogu naći.

Prema podacima najnovijeg istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, ove godine u Srpskoj svega 17,5 odsto preduzeća zapošljava radnike iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). Ova istraživanja su, između ostalog, pokazala da je lani približno trećina kompanija imala slobodna radna mjesta za IKT stručnjake koje je, kako navode, bilo teško popuniti.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da su privredna društva postala svjesna potrebe za digitalizacijom poslovanja, ali su neophodna konkretna znanja i vještine za korišćenje novih tehnologija.

- Kad napravimo snimak stanja, imamo dosta šarolike rezultate, što znači da postoje preduzeća koja su duboko ušla u polje digitalizacije, odnosno modernizovala sve svoje procese. Preduzeća koja su to uspjela danas su konkurentna i sposobna da se nose sa svim izazovima i na inostranom tržištu. Sredstva koja su ta preduzeća uložila u proces digitalizacije nisu mala i za takav poduhvat potrebno je sigurno najmanje 150.000 maraka - kazao je Ćorić dodajući da takvih preduzeća u Srpskoj ima oko deset odsto.

Dosta preduzeća u Srpskoj i dalje radi, prema njegovim riječima, putem zastarjelih metoda jer, pored filozofije koju mnogi koriste, nemaju radnike koji mogu da prihvate nove tehnologije.

- Takođe, jedan od ključnih faktora su i finansije, jer malo koje preduzeće  ima toliko novca da uloži u modernizaciju poslovanja koje je, uzimajući u obzir situaciju u Evropi, u neizvjesnosti. S druge strane, sve strategije pokazale su da je ulaganje u proces digitalizacije dobra investicija, koja se vrati kroz pojačane efekte proizvodnje - rekao je Ćorić podsjećajući da je, s namjerom da pomogne domaćim kompanijama, Privredna komora prije nekoliko godina formirala Centar za digitalnu transformaciju.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević smatra da je nedostatak kvalitetnog stručnog IT kadra jedan od ključnih razloga što kompanije u Srpskoj sporo ulaze u proces digitalizacije poslovanja.

Dodao je da su na manjak stručnog kadra dodatno uticale i odluke nadležnih kada je riječ o sajber bezbjednosti i slično.

- Naši zahtjevi su bili da formiramo institut za sajber bezbjednost. Na taj način bismo obezbijedili jedan bitan segment u uvođenju informacionih tehnologija u privrednim društvima, a to je bezbjednost. Međutim, naša inicijativa da se, na osnovu toga, formira jedan studijski program na Elektrotehničkom fakultetu nije prihvaćena - rekao je Dragičević.

Društvene mreže

Rezultati istraživanja Zavoda za statistiku su, takođe, pokazali da polovina preduzeća svoje učešće na društvenim mrežama ostvaruje putem “Fejsbuka”, dok veb-stranicu posjeduje 60,9 odsto firmi. 

Istraživanje je pokazalo i da preduzeća najčešće do jedne četvrtine prometa ostvaruju putem veb-prodaje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana