Manastir Ćelije - čuvar moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Manastir Ćelije kod Valjeva u duhovnom miru proslavlja 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog, koje počivaju u ovoj svetinji i kojima se hodočasnici iz cijelog svijeta mole i poklanjaju.

U Sabornom hramu Svetih arhangela Mihaila i Gavrila počivaju mošti Ave Justina Ćelijskog, kao i djelić moštiju Svetog Nektarija Eginskog. O ljepoti ove svetinje brine devet monahinja.

Srnin sagovornik kaže da devedesetogodišnja igumanija Glikerija, iako onemoćala, još nastoji da svakodnevno obiđe svetinju da bi se uvjerila da sve funkcioniše kako treba.

Po zavjetu Prepodobnog Justina Ćelijskoj u porti ovog manastira izgrađena je i crkva sa tri oltara - Trocrkva ćelijska posvećena Svetom Savi, Svetom mučeniku Justinu filosofu i Prepodobnoj Mariji Egipćanki.

Prema riječima Srninog sagovornika, ovu svetinju svake godine pohodi veliki broj vjernika, ali i radoznalih turista iz cijelog svijeta.

Otac Justin /Popović/ rođen je na Blagovijesti 1894. godine, u Vranju.

Kao dječak Blagoje često je sa roditeljima odlazio kod Svetog oca Prohora čudotvorca u Pčinjski manastir i tamo bivao na molitvama i bogosluženjima, a jednom je bio i lični svjedok čudesnog iscjeljenja majke mu Anastasije od teške bolesti.

Poseban uticaj na duhovni i obrazovni razvoj na Justina izvršio je veliki učitelj Sveti vladika Nikolaj, koji je posebno zapazio i cijenio njegovu ljubav prema bogoslovlju i nesumnjivu književnu darovitost.

Pošao je u bogosloviju i prošao kroz dobre bogoslovske škole. Sa grupom mlađih darovitih bogoslova poslan je na dalje bogoslovske studije u Petrograd, zatim prelazi u Oksford, da bi se po završetku rata i studija vratio u Beograd i postao nastavnik Bogoslovije u Sremskim Karlovcima.

Sa tog položaja je otišao na Atinski univerzitet radi doktoriranja iz pravoslavnog svetootačkog bogoslovlja.

U manastir Ćelije je došao 28. maja 1948. godine gdje je ostao do smrti kao duhovnik i bogoslužitelj, potpuno posvećen molitveno-bogoslovskom, naučnom i prevodilačkom radu.

Plod tog dugogodišnjeg rada u manastiru Ćelijama jeste i njegovo kapitalno djelo Žitija svetih, objavljeno u dvanaest tomova - po jedan za svaki mjesec - između 1972. i 1977. godine.

Ovo su do sada najpotpunija žitija svetih u pravoslavnom svijetu, i u njima se, kao i u drugim djelima oca Justina, ogleda i njegovo izvanredno poznavanje srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana