Mališani na Tari - kamp u prirodi, bez telefona

Srna
Mališani na Tari - kamp u prirodi, bez telefona

BIJELjINA - Stotinjak mališana sa područja regije Bijeljina otputovalo je danas, uz saglasnost i realizaciju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, na Taru gdje će provesti nekoliko dana u prirodi, izlovani od sredstava savremene tehnologije.

"Danas startuje prva smjena kampa u kojoj je stotinjak mališana iz regije Bijeljina. Kamp radnog naziva Vratimo djecu prirodi organizovan je, kako smo i najavljivali, kao odgovor na potrebu da se djeca vrate prirodi, istinskim vrijednostima te odvoje od štetnih efekata informacionih tehnologija i društvenih mreža kojima su konstantno izloženi", rekao je novinarima dekan Pedagoškog Fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević.

On je naveo da će djeca na Tari, u dječijem odmaralištu, boraviti šest dana gdje će obavljati sve aktivnosti bez mobilnih telefona, a spavaće u sobama sa šest do osam kreveta.

"Biće bez televizora, imaće mnogo aktivnosti u prirodi, sportskih aktivnosti bitnih za njihov fizički razvoj, a osim toga, imaće i aktivnosti vezane za domaćinstvo, kućne poslove. Dio aktivnosti biće u vezi kulture, tradicije, folklora, plesa", rekao je Stević i dodao da su predviđene i posjete vrhunskih sportista.

Ono što će biti poseban ugođaj, dodao je Stević, jeste posjeta Gorske službe za spasavanje koja će za vikend provesti vrijeme sa mališanima i upoznati ih o aktivnostima te službe.

"Predvidjeli smo i obuku plivanja za neplivače, za plivače aktivnosti u ronjenju, kao i pregršt lijepih aktivnosti koje će sigurno pomoći djeci da odrede neke svoje pravce u smislu zdravog života i zdravih navika", rekao je Stević.

On je naglasio da će na kraju svako dijete dobiti karton u kojem će biti navedene osnovne karakteristike - uzrast, antropološke karakteristike, a roditelj karton u kojem će zdravstveni radnici navesti šta se dalje preporučuje svakom mališanu ponaosob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana