Mališani banjalučke OŠ "Jovan Cvijić" u školskom dvorištu zasadili voćke FOTO

Jana Kezić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Đaci banjalučke Osnovne škole "Jovan Cvijić" danas su u školskom dvorištu zasadili nekoliko stabala jabuke i šljive, čime su još jednom podsjetili na važnost ekologije i očuvanja prirode.

Mališanima su u sadnji drveća pomogli pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać i Milovan Ćućić ispred Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Banjaluka.

- Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS već nekoliko godina sprovodi ovakve aktivnosti, a najbitnije da naše male drugare naučimo kako teče proces sadnje voćki. Ovo je odlična prilika da im to pokažemo u praksi i da ih naučimo kako treba da se brinu o voću - rekao je Bursać. Zadovoljan je, kako kaže, stanjem stabala kruške koje su zasadili u istoj školi još prije četiri godine, ističući da se mališani dobro brinu o njima.

Ćućić je za "Glas Srpske" rekao da je veoma bitno sprovoditi ovakve akcije, jer se djeca podučavaju kako da zasade voćke.

- Veoma me raduje što smo u ovoj školi po drugi put. Nažalost, zbog situacije u vezi sa koronom ova druženja nismo sporovodili jedno vrijeme, ali sada imamo u planu sadnju drveća u još četiri banjalučke škole - rekao je Ćućić.

Direktorica banjalučke Osnovne škole "Jovan Cvijić" Mila Čudić kazala je da je njihova škola poznata kao ekološki osvještena.

- Imamo izuzetno dobre ekološke sekcije, a djeca učestvuju u svim projektima i njih to raduje, jer svako novo drvo je novi život. Raduje me što su djeca veoma zaniteresovana za ovakve aktivnosti, uvijek se odazovu. Kako oni, tako i roditelji - poručila je Čudićeva.

Učiteljica Jadranka Šuković kaže da se ova aktivnost dogodila u pravom momentu, upravo kada obrađuju gradivo u vezi sa voćarstvom, biljkama i njihovim značajem.

- Prošle sedmice smo radili lekcije o voćkama, djeca su poprilično zainteresovana, ali smatram da ih treba malo više odvesti na teren da oni to uživo vide, jer odrastaju u gradu i nemaju često priliku da se upoznaju sa procesom uzgoja voća i povrća - rekla je Šukovićeva.

Učenica drugog razreda koja je sadila voćke u školskom dvorištu Olivera Kecman kaže da joj je drago što je naučila čitav proces sadnje voćki.

- Naučila sam da prije nego što se sadnica ubaci u iskopanu rupu, treba da se skrati korijen. Mi nismo na časovima učili kako se sadi, nego smo učili koje biljke sve rastu kod nas. Jednom sam pomagala baki i dedi i sadila u voćnjaku - rekla je Kecmanova.

Sa Oliverom se složila i Tara Radukić koja kaže da oj je drago što su imali priliku da posade stablo i nauče kako se to radi.

- Kada mi malo porastemo moći ćemo sami da sadimo voće i povrće. Voljela bih da ima više ovakvih dešavanja - rekla je Radukićeva.

Njihov drug Filip Knežević kaže da sadnicama treba puno sunca i da baki i dedi pomaže samo kad je lijepo vrijeme, te da najviše voli šljive.

Ideja  

Ideja za sadnju voćki, kako objašnjava Milovan Ćućić, rodila se iz želje da se djeci približe u praksi lekcije koje se obrađuju na časovima "Moje okoline".

- Mališani su oduševljeni što mogu da učestvuju u samom procesu sadnje drveća. Mi im pustimo uz naš nadzor ono što oni smiju i mogu raditi, damo im da se služe lopatom, pa čak i voćarskim makazama - rekao je Ćućić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana