Mali Vukan Stoiljković osjeća se dobro nakon terapije u Budimpešti

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Devetomjesečni Vukan Stoiljković, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, osjeća se dobro nakon što je u Budimpešti primio "zolgensmu", najskuplji lijek na svijetu, i više nije na intenzivnoj njezi, potvrdila je dječakova majka Ivana.

Stoiljkovićeva je navela da njen sin nije imao nikakvih komplikacija od izuzetno jake terapije, ali je, kaže, bila mnogo uplašena zbog mogućih nuspojava.

Ona je dodala da se dječak lijepo osjeća, da se probudio nasmijan, da su juče pušteni sa intenzivne njege i sada su u svom smještaju u bolnici.

"Previše je jaka terapija i prima se jednom za ceo život. Ali, hvala Bogu, sve je prošlo kako treba. Ne postoje reči kojima bi mogli da kažemo hvala svima koji su stali uz nas, svakom pojedincu, svakoj kompaniji. Nadamo se da će Vuki biti zdravo dete", rekla je Vukanova majka za RTS.

Pomoć za Vukana prikupljala je cijela Srbija, a u akciju su se uključili ljudi iz Republike Srpske, dijaspore i regiona.

Zahvaljujući humanim ljudima, za Vukanovo liječenje, odnosno za lijek "zolgensmu", obezbijeđeno je 2,5 miliona evra, pa je devetomjesečni dječak prije petnaestak dana otputovao u bolnicu u Budimpešti, gdje najskuplji lijek na svijetu može da se primi.

Vukanu je spinalna mišićna atrofija dijagnostikovana kada je imao šest mjeseci, a njegovi roditelji Ivana i Miloš prve simptome primijetili su u trećem mjesecu njegovog života.

Dječak je, nedugo pošto mu je bolest potvrđena, primio lijek "spinrazu", jedinu dostupnu terapiju u Srbiji.

Taj lijek mu je omogućio da lakše guta hranu i diše, ali to nije bilo dovoljno, pa je morao da primi "zolgensmu" u Budimpešti.

Spinalna mišićna atrofija je rijetka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest, koja se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija - hodanja, varenja hrane, gutanja i disanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana