Mali heroji dobili svoj kutak

Milijana Latinović
Mali heroji dobili svoj kutak

Banjaluka - Prva "roditeljska kuća" u Republici Srpskoj namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti juče je svečano otvorena u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS).

Više od 50 mališana koji se u Srpskoj bore sa opakim bolestima dobili su priliku da tokom liječenja imaju svoj kutak i da budu uz svoje roditelje.

- Pored borbe sa bolešću djeteta, veliki teret za nas koji nismo iz Banjaluke bio je smještaj za vrijeme terapija. Izgradnja "roditeljske kuće" donijela nam je veliko olakšanje - ispričala je Bojana Đurić iz Doboja, majka šestogodišnje Maše oboljele od akutne limfoblastne leukemije.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je ovaj novoizgrađeni objekat otvorio sa mališanima koji će u njoj boraviti, kazao je da je "roditeljska kuća" rezultat humanosti.

- Vjerujem da će ovo biti dovoljno da se zbrinu sve porodice i da se olakša njihov boravak tokom liječenja. Volio bih da nikada nijedna porodica ne uđe u ovu kuću - rekao je Dodik.

On je istakao da će već danas potpisati odluku da se Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" dodijeli 100.000 maraka kako bi u što skorijem roku opremila unutrašnjost objekta, te da vjeruje da će sve biti završeno za dva mjeseca kada će prvi mališani useliti u kuću.

Zahvalivši Dodiku na podršci koju je iskazao od samog početka projekta, sekretar Udruženja "Iskra" Dijana Berić rekla je da je "roditeljska kuća" dokaz ljubavi i sposobnosti da je moguće probuditi humanost u ljudima.

- "Roditeljsku kuću" koja se prostire na oko 500 kvadratnih metara čini sedam apartmana, kuhinja i trpezarija. Tu su i dnevni boravak, igraonica, prostorije za kreativne radionice, učionica i kancelarija udruženja - rekla je Berićeva.

Ona se prilikom svog obraćanja sjetila jedne od osnivača Udruženja, Rade Vještica koja je bila inicijator projekta, za koji se, kako je kazala, borila do posljednjeg dana života.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije u Klinici za dječije bolesti UKC RS, Jelica Predojević Samardžić istakla je da se broj mališana koji primaju terapiju na ovom Odjeljenju svakodnevno mijenja, te da više od 50 djece iz cijele RS trenutno prima hemo ili zračnu terapiju.

- "Roditeljska kuća" će ubrzati liječenje mališana koji se liječe od najtežih oboljenja koja ugrožavaju njihov život i razvoj. Već sada imamo četiri majke sa djecom koje ćemo smjestiti u ovu kuću čim ona bude namještena - rekla je Predojević Samardžić.

Otvaranju roditeljske kuće su pored roditelja i medicinskog osoblja iz UKC RS prisustvovali i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i direktor UKC RS Mirko Stanetić.

Izgradnja objekta je počela u septembru prošle godine, a 850.000 maraka za tu namjenu prikupljeno je na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika RS.

Zahvalnica

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" i mališani kojima je roditeljska kuća namijenjena, uručili su predsjedniku RS Miloradu Dodiku zahvalnicu za pomoć i podršku koju im je pružio prilikom realizacije cijelog projekta.

"Roditeljsku kuću" čini:

- sedam apartmana

- kuhinja i trpezarija

- dnevni boravak i igraonica

- prostorije za kreativne radionice

- kancelarija Udruženja "Iskra"

- dvorište sa igralištem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana