Malešević: U Srpskoj se govori jezikom srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda

Srna
Malešević: U Srpskoj se govori jezikom srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas da i dalje ostaje pri ustavnom rješenju da se u Srpskoj govori jezikom srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Malešević je rekao novinarima, nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, da ne može davati drugačije prijedloge, jer bi to bilo suprotno Ustavu Srpske.

"Da li će političari u Republici Srpskoj žprelomitiž ili zaobići tu odrednicu u Ustavu, ja ne mogu o tome govoriti. Trebalo bi njih pitati", rekao je Malešević.

On kaže da bi bio sretan da u ustavima kantona u Federaciji BiH /FBiH/ "postoji bar naziv srpskog jezika i srpskog naroda".

"Sva je težnja prebačena na Republiku Srpsku i tamo gdje nema problema u osnovnim školama i gdje se ne ispunjavaju uslovi definisani privremenim sporazumom kod djece se pokušava stvoriti nezadovoljstvo. To je više politika, ali treba pitati tu djecu za koji su oni jezik", rekao je Malešević.

On je dodao da sva djeca u školama u Republici Srpskoj ulaze na ista vrata i fantastično se razumiju i igraju, dok u nekim školama u FBiH djeca ulaze u školu sa suprotnih strana, čime se nad njima vrši diskriminacija i segregacija.

"Nisam siguran, ali mislim da, osim u Grahovu i djelimično u Drvaru, u FBiH ne postoji ni jedna škola u kojoj se sprovodi nacionalna grupa predmeta, dok je u Republici Srpskoj to slučaj u 21 školi", zaključio je Malešević.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana