Macanović: Srpska garant opstanka srpskog naroda

Srna
Foto: Srna

ZAVIDOVIĆI - Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda i zato se mora čuvati i njegovati, poručio je danas predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Stjepan Macanović u mjestu Stog kod Zavidovića, gdje je obilježeno 27 godina od masovno stradanje Vozućana.

”Na današnji dan prije 27 godina desio se jedan od strašnih zločina i stradanja naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kada su jake muslimanske snage koje su brojale više od 23.000 pripadnika, u čijem sastavu je bila i zloglasna jedinica žEl mudžahedinž i uz podršku NATO snaga, napale na srpska sela dolinom Krivaje i činili stravičan zločin”, izjavio je Macanović novinarima.

On je naveo da je tada 30 srpskih sela spaljeno, 1.920 porodica sa 7.680 članova je moralo napustiti svoja ognjišta, uz 459 poginulih boraca i civilnih žrtava, od kojih još 129 nije pronađeno.

Macanović je poručio da se zbog pokušaja prekrajanja istorije na ovim područjima od raznih centara moći koji nastoje da satanizuju srpski narod, sjećanje na ove događaje mora prenositi na mlade naraštaje.

Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana koje je danas organizovalo marš “Stazom egzodusa”, poručio je da će ovaj marš biti organizovan i u narednom periodu u pomen poginulim i nestalim Srbima sa ovog područja, kako bi i dalje živjeli i održalo se sjećanje na njihovu žrtvu.

Blagojević je istakao da je zadovoljan što u maršu učestvuju mladi koji su garant da se ovakvi događaji ne zaborave, da odgovorni za zločine budu i procesuirani.

Nekadašnji ratni zamjenik komandanta specijalne policije Željko Marijanović rekao je da je bilo mučno posmatrati kako se srpski živalj povlačio sa svojih vjekovnih ognjišta i sačuvao od namjera muslimanskih snaga da ih zatru.

U maršu je učestvovao i predsjednik BORS-a Radan Ostojić rekao je da je impresioniran učešćem velikog broja mladih za koje naglasio da su garant kulture sjećanja na ove događaje.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je egzodus Srba sa ovog područja veliki zločin bez kazne.

“Zločin nema ni vjeru, naciju, kao ni boju kože i zato svi zločini moraju da se pricesuiraju, ali, nažalost, Srbi u BiH na svojoj koži osjećaju da to nije baš tako”, dodao je Petković.

Protojerej-stavrofor Zoran Živković je pred Spomen-krstom u porti Crkve Svetog Đorđa u Stogu služio parastos stradalim Srbima.

Kod spomen-krsta vijence su položili nekadašnji saborci iz Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u ime Vlade Republike Srpske savjetnik u Vladi Stjepan Macanović, u ime zajedničkih institucija poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, u ime Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog/Republika Srpska/puka zamjenik ministra Mirko Okolić.

Vijence su položili i predstavnici opštine Zvezdara u Srbiji, grada Doboja, opština Modriča, Vukosavlje, Prnjavor, Petrovo, Laktaši i Srbac.

Vijence su položile i delegacije Zavičajnog udruženja “Zavidovićana” iz Doboja, Boračke organizacije Republike Srpske, Koordinacije raseljenih lica u Srbiji, Jedinice Crvene beretke, Udruženja “Peti odred specijalne brigade policije” iz Doboja, “Veterani Republike Srpske” iz Petrova, lokalne boračke organizacije, đeca poginulih boraca iz Srpca, i drugi.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u Federaciji BiH danas je završen marš “Stazom egzodusa 2022” na kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima “Uragan”, “Farz” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja, potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana