Lukić: Do 21. marta na snazi zabrana ponovnog useljavanja svinja u farme

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - Donošenje Pravilnika o biosigurnosnim mjerama na farmama svinja radi sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti veoma je značajno da bi se stvorili preduslovi da proizvođači obnove proizvodnju nakon afričke kuge koja je nanijela ogromne ekonomske gubitke Republici Srpskoj, izjavio je danas pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.

"Direktni gubici su više od 25 miliona KM i to je ogroman novac. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su uspjeli da iznađu vanredna sredstva i da do sada isplate više od 21 milion KM", rekao je Lukić novinarima u Bijeljini nakon sastanka Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja.

On je dodao da je do 21. marta na snazi zabrana ponovnog useljavanja svinja u farme gdje se pojavila afrička kuga, a da su kontrole pokazale da se, nažalost, ne ponašaju svi odgovorno.

"Biosigurnosne mjere su jedan od najznačajnijih mehanizama koje farmeri treba da sprovode na farmama kako bi spriječili ulazak virusa afričke kuge svinja", rekao je Lukić i dodao da se donošenjem pravilnika definišu osnovne biosigurnosne mjere na komercijalnim farmama i na porodičnim gazdinstvima.

Lukić kaže da primjenom biosigurnosnih mjera neće biti značajno povećani proizvodni troškovi i da će resorno ministarstvo pomoći farmerima i kroz Pravilnik o kapitalnim investicijama.

On je dodao da je danas na sjednici Vlade izmjena uredbe kojom će biti definisano da u budućnosti neće imati pravo na nadoknadu štete u slučaju izbijanja afričke kuge svinja oni farmeri čije životinje nisu propisno obilježene, životinje bez poznatog porijekla, farmeri čija imanja nisu registrovana u Veterinarskom informacionom sistemu.

"Do sada smo uvažili sve zahtjeve, ali svi moramo pokazati i nivo odgovornosti kako bismo se zajedno borili protiv ove pošasti", istakao je Lukić.

Direktor Veterinskog instituta "Dr Vaso Butozan" Dragan Knežević rekao je novinarima da je cilj donošenja pravilnika da se smanji nivo rizika na farmama od ponovnog ulaska virusa afričke kuge svinja, kao i drugih zaraznih bolesti.

Predsjednik ekspertske grupe Drago Nedić istakao je da je cilj da se promijene i navike i pristup farmera koji će im omogućiti i bolje efekte, da se smanji unos i širenje virusa i štetne posljedice.

Pravilnik, koji je u fazi nacrta, danas je prezentovan doktorima veterinarske medicine na sastanku eksperata koji je održan u hotelu "Drina", gdje je u 14.00 časova počelo i njegovo predstavljanje farmerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana