Lukač pozvao i druge institucije da prate primjer MUP-a u darivanju krvi

SRNA
Lukač pozvao i druge institucije da prate primjer MUP-a u darivanju krvi

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izrazio je zadovoljstvo što se akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvalo 550 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, te pozvao i druge institucije da prate njihov primjer i doprinesu da se obezbijede dovoljne rezerve krvi.

Lukač, koji je danas u Banjaluci sa direktorom Policije Republike Srpske Sinišom Kostreševićem posjetio učesnike akcije, istakao je da MUP Srpske drugi put ove godine na poziv Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

"U periodu ljeta bude više potreba za intervencijama, jer je mnogo više i saobraćajnih udesa, te povrijeđenih kojima su potrebne određene doze krvi da bi se spasili njihovi životi", rekao je Lukač novinarima.

On je napomenuo da je tokom ljeta zabilježen najveći broj poginulih u saobraćajnim nezgodama zbog veće frekvencije saobraćaja, te pozvao vozače da u narednim mjesecima voze oprezno i poštuju propise.

Direktor Zavoda Gordana Guzijan rekla je da u ljetnom i periodu godišnjih odmora sve transfuzije u svijetu, pa i u Srpskoj, imaju problem da obezbijede adekvatne rezerve komponente krvi.

"Već tradicionalno u ovom periodu pripadnici MUP-a Srpske prvi reaguju, tako da ćemo zahvaljujući njima u naredna tri dana imati akcije u svim našim transfuzijama u Srpskoj", rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da se akciji odazvao veliki broj pripadnika MUP-a, te pozvala građane koji se osjećaju zdravo da dođu da daruju krv, jer su potrebe za ovom dragocjenom tečnošću povećane zbog godišnjih odmora, ali i povećanog broja saobraćajnih nezgoda i drugih povreda.

"Rezerve su trenutno smanjene, ali preduzimamo aktivnosti i vanredne akcije.

Pripadnici MUP-a su se odazvali u impozantnom broju, te se nadamo da će do kraja sedmice situacija biti mnogo bolja", rekla je Guzijanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana