Lucija Pezdiček i Muhamed Huseinović pobjednici diplomatske ski-trke na Jahorini

Srna
Foto: Srna

JAHORINA - Lucija Pezdiček i Muhamed Huseinović pobjednici su diplomatske ski-trke koja je danas održana na stazi Poljice na Jahorini povodom obilježavanja 4O godina od Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu.

Direktor Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ Dejan Ljevnaić pozvao je političare, nosioce vlasti da se ponove ujedine od Slovenije do Sjeverne Makedonije, te zajedno konkurišu za naredne Zimske olimpijske igre, smatrajući da su takvi projekti potrebni jer spajaju, povezuju i šire ljubav.

„A kada se održe te Zimske olimpijske igre, sva ta infrasturktura će ostati na planini i bićemo svi prezadovoljni“, poručio je Ljevnaić.

Ljevnaić je rekao novinarima da je OC „Jahorina“, u saradnji sa Ambasadom Slovenije u BiH, organizovao treću diplomatsku trku na kojoj je učestvovalo 6O takmičara, te da su imali veliku čast što su danas ugostili najveće ime jugoslovenskog skijanja Bojana Križaja.

On je pohvalio ambasadora Slovenije u BiH Damijana Sedara za ideju za organizovanje ove trke, za koju mu je, kako je naveo, žao što nije bila i na Bjelašnici jer je ideja bila da bude održana na ove dvije planine.

„Uspjeli smo da trku organizujemo zahvaljujući sistemu za vještačko osnježavanje čime smo postali najmoderni ski-centar u ovom dijelu Evrope. Većina ski-centara na današnji dan zatvorili su skijališta u regionu, a Jahorina radi upravo zahvaljujući modernizaciji koja je urađena i investicijama u skijašku infrastrukturu od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske i resornog ministarstva bez čije podrške sigurno ne bismo mogli realizovati sve investicije“, istakao je Ljevnaić.

On je dodao da su, osim investicija, najbolji ljudi domaćini na Jahorini, koja ima olimpijski i duh sporta, kulture, pomirenja i potrebno ga je i dalje održavati.

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar rekao je da je održana sjajna trka diplomata, da je Jahorina dokazala da može sve organizovati, te da je razgovarao sa Ljevnaićem i da podržava kandidaturu za naredne Zimske olimpijske igre.

On je naglasio da ako svi imaju veliki cilj, onda će on biti i ostvaren.

„Budući da je ovo četrdeset godina od Olimpijade, dodatno smo se potrudili da spremimo nešto po čemu će je pamtiti svi. Imamo najveći broj takmičara do sada, a sa nama je i Bojan Križaj, kome se svi jako radujemo jer se sjetimo djetinjstva kada je on bio naš heroj“, istakao je Sedar.

On je Ljevnaiću poželio sreću u daljem radu, kao direktoru Centra, i kao počasnom konzulu Srbije na Palama.

Bivši jugoslovenski reprezentivac u alpskom skijanju Bojan Križaj zahvalio je Sedaru i Ljevnaiću što su ga pozvali da bude na obilježavanju 4O godina od Olimpijade u kojoj je bio aktivan učesnik.

Križaj je istakao da mu je Jahorina kao drugi dom, gdje je 1987. godine postigao svoj najveći uspjeh u finalu Svjetskog kupa osvojiši kristalni globus u slalomu, što je bio njegov pik karijere.

„Na Jahorini imam puno prijatelja tako da dolazim i ljeti, i zimi kao i moja djeca“, rekao je Križaj, te poželio sve najbolje Olimpijskom centru „Jahorina“ i BiH, koji održavaju olimpijski duh.

Križaj je poručio mladima da se bave sportom jer tu svi govore i razumiju jedan isti jezik, naglasivši da sport obezbjeđuje zdrav način života, mišljenja i međusobnih odnosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana