Lučić: Za obnovu Hrama Svetog Prokopija u visokom izdvojeno 90.000 KM

Srna
Foto: Srna

VISOKO - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u prošloj godini je posredstvom javnog poziva izdvojilo 90.000 KM za obnovu Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, a pomoć neće izostati ni u narednom periodu, izjavio je Srni resorni ministar Miloš Lučić.

Lučić je, povodom obilježavanja 165 godina Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom i hramovne slave, čestitao vjernicima - mještanima i svima koji su danas došli u ovo mjesto na proslavu.

"Nadam se da ćemo i u narednom periodu pomoći, sve s ciljem da uspijemo obnoviti hram, jer je riječ o nacionalnom spomeniku", istakao je Lučić, podsjetivši da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila ovaj hram nacionalnim spomenikom BiH.

On je dodao da je razgovarao sa gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem, koji je izrazio želju i već kroz neke projekte uspio da obezbijedi finansijsku podršku za obnavljanje hrama.

Lučić je izrazio zadovoljstvo što je kao ministar uspio da pruži podršku povratnicima i obnavljanju vjerskih objekata, u ovom slučaju Hrama Svetog velikomučenika Prokopija i istakao da će Ministarstvo nastaviti da izdvaja sredstva za renoviranje hrama, da bi bio vraćen u prvobitno stanje.

"Drago mi je da se vjernici okupljaju ovdje na ovaj dan, što je tradicija, a nadam se da će biti sve više stanovništva kako bi dali podršku očuvanju srpske tradicije, poštovanju običaja, ali i nastojanju da se radi na povratku Srba na ognjišta", naglasio je Lučić.

Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko proslavila je danas 165 godina Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u ovom mjestu i hramovnu slavu, čemu je prisustvovao i ministar Lučić, kojem je uručena zahvalnica za pružanje pomoći u obnovi hrama.

Nakon liturgije, ophodila je litija oko hrama, a potom priređen slavski ručak u Domu Svetog Save u Visokom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana