Ljubica Ličinar iz Srpca nijednom nije izostala sa nastave: Nema prepreka do škole!

Dejan Jovičić
Foto: D.J.

SRBAC - Osamnaestogodišnja Ljubica Ličinar iz Župskog Razboja, koja je završila frizerski smjer u Centru srednjih škola “Petar Kočić” u Srpcu, tokom tri godine školovanja nije imala nijedan izostanak sa časa, što ne pamte u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Da se radi o primjernoj učenici na svim poljima potvrđuje i to da je školske godine završavala sa odličnim uspjehom, a proglašena je i za đaka generacije u trogodišnjim školama. 

Ljubica ne samo da nije imala neopravdanih izostanaka, već je dolazila na časove čak i onda kada je imala opravdanje, ali odgovornost i upornost koje je krase od najmlađih dana, uz dobre radne navike, glavni su razlozi zbog kojih nije željela da izostaje sa nastave.

- Bilo je dosta situacija kada sam mogla zakasniti, najčešće zbog kvara na autobusu, ali uvijek sam pronalazila način da dođem, iako sam udaljena od škole 20 kilometara. Ponekad sam bila umorna i iscrpljena, a nerijetko i prehlađena, ali ništa me nije spriječilo da prisustvujem nastavi - rekla je Ljubica.

Srednju školu je upisala u vrijeme pandemije virusa korona, što je, kako kaže, negativno uticalo na nju i ostale učenike, ali je onlajn nastavu i školske obaveze izvršavala redovno, što je činila i po povratku u đačke klupe.    

- Znalo se desiti, kada smo krenuli na redovnu nastavu, da većina drugova iz razreda pobjegne sa časa i pozivali su me da pođem sa njima, ali meni je bilo glupo da imam neopravdane časove i ostala sam dosljedna sebi - rekla je Ljubica.

Frizerska škola je jedno od novijih zanimanja u srednjoškolskom centru u Srpcu, a dosta đaka pokazuje interes za ovim obrazovnim profilom, zbog čega je u planu da i naredne školske godine upišu jedno odjeljenje od 24 učenika.

- Zadovoljna sam znanjem koje su nam profesori pružili, ali i ne baš praktičnom nastavom koja se odvijala u jednom kabinetu. Smatram da naša škola, koja je u posljednje vrijeme dosta uređena i lijepo izgleda, mora stvoriti mnogo bolje uslove za rad budućim frizerima - istakla je Ljubica.
Još nije sigurna da li će se u budućnosti baviti ovim zanatom, a ako se odluči za to, voljela bi da bude muški frizer u vlastitom salonu.

- Imam puno slobodnog vremena i volim provoditi vrijeme sa životinjama, naročito sa svojim zecom. U budućnosti bih voljela da imam farmu zečeva - kaže Ljubica.

Za svoje školske zasluge, Ljubica je na prijemu kod načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića nagrađena novčanom nagradom od 200 KM, pametnim satom, monografijom o opštini Srbac i knjigom autorke Gordane Đukić, a škola ju je nagradila sa tri knjige po vlastitom izboru i sezonskom ulaznicom za bazene “Posejdon” u Srpcu.

ŽIVANIĆ

Direktor Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca Milenko Živanić rekao je da nije zabilježeno u novijem periodu škole da je neko od njihovih učenika prisustvovao svim časovima, što je, prema njegovim riječima, za svaku pohvalu. 

Dodao je da ima nekoliko učenika koji su ovu školsku godinu okončali bez ijednog izostanka, ali Ljubica Ličinar je jedina koja je to učinila tokom cijelog školovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana