Ljubav, sloga i praštanje u srcima vjernika

Anita Janković Rečević
Ljubav, sloga i praštanje u srcima vjernika

BANjALUKA - Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici širom svijeta u nedjelju proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista i pobjeda života nad smrću, što predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Vaskrsenje Hristovo u nedjelju će najaviti crkvena zvona širom Republike Srpske, a sa vjerom u Boga mnogi će se uputiti u hramove, na molitve. Svečano i molitveno biće i u domovima vjernika, koji će najveći praznik proslaviti u krugu porodice i prijatelja, a njihova srca ispuniće ljubav, sloga i praštanje.

Vaskrsenjem iz mrtvih Isus Hrist je pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve, do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život.

Stradanjem na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i vaskrsenjem, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik spasilac svih ljudi.

Da bi Vaskrs proslavili dostojanstveno i građani slabijeg imovinskog stanja pojedine lokalne zajednice i privrednici skromnim donacijama obradovale su brojne porodice.

Opština Istočni Stari Grad, u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta, obezbijedila je pakete za pojedine kategorije stanovništva, među kojima su penzioneri, socijalno ugrožene kategorije stanovništva i poljoprivredni proizvođači.

Na stranici opštine Istočni Stari Grad navedeno je da će uoči Vaskrsa, u narednim danima biti podijeljeni paketi u sve četiri mjesne zajednice opštine, na Vučijoj Luci, Hreši, Bulozima i Trebeviću.

Kako bi korisnicima Narodne kuhinje u Vlasenici uljepšali predstojeće vaskršnje praznike, vlasenički Crveni krst i Centar za socijalni rad organizovali su na Veliki četvrtak svečani ručak, uz podršku načelnika opštine Miroslava Kraljevića.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Vlasenica Milica Kraljević navela je da su pripremili tople obroke za 28 korisnika kuhinje te da su uz svečani ručak korisnici dobili meso, jaja i kolače da bi Vaskrs proveli lijepo sa svojom porodicom.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Mara Đurić istakla je da je riječ o dugogodišnjoj tradiciji i da pored ručka dijele pakete kategorijama stanovništva kojima je pomoć neophodna.

- Podijelili smo proteklih dana 60 prehrambeno-higijenskih paketa u kojima se nalaze po školjka jaja, vreća brašna i ostale životne namirnice - navela je Đurićeva.

Da bi radost Vaskrsa osjetili i najmlađi, brojne predškolske ustanove organizovale su radionice, a mališani iz ugljevičkog vrtića “Duško Radović”, Dječijeg kluba “Pinokio” i tamošnji osnovci učestvovali su u četvrtak na gradskom trgu u Ugljeviku u radionici pod nazivom “U susret Vaskrsu bojama i maštom”. Djeca su tokom cijelog dana šarala vaskršnja jaja i iscrtavala vaskršnje motive na papirnoj rolni dugoj 50 metara.  

Čestitke

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je u vaskršnjoj čestitki naglasio da je Hristovo vaskrsenje promijenilo istoriju ljudskog roda.

- Čovjek je kroz vaskrslog Hrista zadobio nadu i postao saučesnik u pobjedi dobra nad zlom. Posebno to razumijemo mi na ovom stradalnom prostoru, u Republici Srpskoj, Srbiji i gdje god da naš ponosni narod živi. Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse! - navedeno je u čestitki.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vjernicima, uz želju da praznik dočekaju i obilježe u miru, dobrom zdravlju i radosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana