Ljepota Tare apsolutni pobjednik Svjetskog prvenstva

Srna
Foto: Srna

FOČA - Na tirkiznoj ljepotici Tari vesla su ukrstili najbolji svjetski rafteri, a nakon uzbudljivog takmičenja svi u prvi plan ističu zadivljujuću ljepotu ove rijeke i najvećeg evropskog kanjona.

Bistrina Tare i snaga njenih brzaka i bukova opčinila je sve učesnike Svjetskog prvenstva. Uživali su u svakom trenutku provedenom na Tari i jednostavno nisu mogli da se nagledaju ljepote. Kanađanka Meri Klara kaže da u trci nisu bile toliko loše, ali da im je u prvom planu bilo uživanje u neopisivoj ljepoti prirode. "Prelijepo - planine, kanjon, brzaci, nevjerovatno.

Bilo je veoma uzbudljivo zato što u Kanadi rijeke imaju braon boju, ništa se ne vidi, a Tara je plava, bistra, zadivljujuća i veoma hladna, što nije loše za osvježenje. Naš rezultat u trci nije toliko loš, ali nismo zbog toga zabrinuti, važnije od svega je da smo uživali u ovoj divnoj prirodi", rekla je Klara. Djevojke iz Indonezije odlično su se snašle na izazovnim bukovima Tare. U konkurenciji do 23 godine osvojile su prvo mjesto.

"Tara je prelijepa. I u Indoneziji rijeke su lijepe, ali nisu ovako hladne i nisu ovoliko čiste kao Tara", kaže Selavati Solihin, kapiten tima. Slične utiske iz Foče nose i mladi Australijanci, koji su u samom finišu trke uspjeli da preteknu Japance i osvoje titulu omladinskog prvaka svijeta. "Prelijepo mjesto, od kanjona, okruženja do same rijeke, prelijepa zemlja.

Mnogo je čistija voda nego kod nas, sa dosta više velikih bukova, zadivljujuće za mene. Trka je veliki izazov, veliki talasi, veoma brza voda, bilo je veoma uzbudljivo i veoma naporno, Tara je zahtjevna rijeka za veslanje, potrebno je dosta snage", rekao je kapiten mladog tima Australijanaca Lijam Stifen.

Češke posade osvojile su najviše medalja - šest, od čega pet zlatnih. Član jedne od zlatnih ekipa, u kategoriji veteranki, Šćepanka Stonova kaže da je trka bila izuzetno uzbudljiva i da su u ciljnoj ravnini uspjele da preteknu Kanadu. I ona na prvo mjesto stavlja ljepotu kanjona. "Priroda je apsolutno zapanjujuća, božanstveno okruženje. Ujutro ustanete i uživate u svemu, vidite planine, rijeke, drveće, čujete ptice svuda, briljantno", rekla je Stonova.

Na Tari su uživali i rafteri iz Hrvatske, koji su osvojili treće mjesto. I oni su oduševljeni ljepotom prirode i posebno gostoprimstvom Fočaka. "Prekrasno, svi su nas primili praktično kao da smo domaćini", rekao je Tomislav Hoknjec iz Hrvatske. Već odavno je poznato da ko jednom dođe na Taru, obavezno se vraća.

Da to namjeravaju i rafteri potvrdio je predsjednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons. "Mi smo jedna velika porodica, dugo nismo imali priliku da se vidimo i okupimo zbog pandemije virusa korona, lijepo je što smo svi tu. Rijeka Tara je izuzetno lijepa, nije previše divlja i zadovoljava sve uslove za organizaciju takmičenja. Sa svim učesnicima sam razgovarao, oduševljeni su i od svih sam čuo da bi željeli da se vrate ovdje kao turisti", rekao je Džons.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi na zatvaranju prvenstva u Foči poručio je da će mlade Amerikanke koje su učestvovale na prvenstvu kada se vrate kući svima govoriti o ljepotama rijeka koje su vidjele i o toplini ljudi.

Prezadovoljan je i direktor Svjetskog prvenstva Aleksandar Pastir. On je pohvalio Fočake da su sve odlično organizovali i da je trka na Tari, što je najvažnije, prošla bez incidenata, povreda i prevrtanja. Pastir je naveo da je teško naći rijeku sa toliko brzaka, a da je tako pristupačna.

"Tara je izuzetno čista i cilj organizatora je da pokažemo da su Vrbas i Tara najljepše rijeke, naravno, svaka se nadopunjuje u sportskom smislu. Nakon završetka ovog prvenstva treba da promovišemo turizam i mislim da je ovo pravi način", istakao je Pastir.

Gosti iz 22 zemlje svijeta iz Foče su otišli prepuni lijepih utisaka, ne samo o ljepoti prirode, već i o srdačnosti Fočaka, njihovoj ukusnoj hrani i kako su istakli preobilnim obrocima kojima su ih častili fočanski rafting kampovi. Načelnik opštine Milan Vukadinović na zatvaranju prvenstva poručio je učesnicima da su oni najbolji ambasadori Foče i da će širom svijeta pronijeti priču o ljepoti fočanske prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana