Ljekoviti sapun od vode

Srna
Ljekoviti sapun od vode

SREBRENICA - Srebreničanin Mirko Sekulić proizvodi sapun korištenjem ljekovite vode Crnog Gubera sa njegovog izvorišta iznad Srebrenice i tvrdi da i sapun ima ljekovita svojstva.

Prema njegovim riječima, sapun blagotvorno djeluje na akne, psorijazu i druga kožna oboljenja.

U ljekovitu vodu Crnog Gubera Sekulić dodaje maslinovo ulje, kokos, kafu i med da bi napravio sapun.

Mirko kaže da je njegov sapun mikrobiološkom analizom Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona označen kao ljekovit.

Osim sapuna, ovaj srebrenički "univerzalac", odnosno samouki i svestrani majstor i umjetnik, proizvodi i prirodne likere od borovnice i mušmule sa srebreničkog područja koje, takođe, priprema na bazi dokazane ljekovite vode Gubera.

Ideja za proizvodnju ljekovitih preparata pojavila se prije izvjesnog vremena prilikom boravka u Francuskoj, gdje je Mirko usavršavao grnčarski zanat.

"Imao sam slobodnog vremena i prilikom šetnje slučajno sam ušao u jednu radnju gdje se proizvode prirodni lijekovi. Upoznao sam se sa vlasnikom i ispričao mu za srebreničku ljekovitu vodu. Omogućio mi je da se bolje upoznam o procesu proizvodnje prirodnih preparata i tu mi se rodila ideja da pokušam praviti sapun na bazi ljekovite vode Crnog Gubera", pojašnjava Sekulić.

On ističe da se recept po kome proizvodi sapun pokazao uspješnim, a proizvod blagotvornim.

SAPUN UKLANjA AKNE, PSORIJAZU...

Mirko tvrdi da sapun "guber" potpuno uklanja akne i psorijazu s tim što na koži ostaje blago crvenilo.

Da je sapun zaista djelotvoran pokazuje podatak da je u prošloj godini prodao 7.000 komada tog sapuna i da ga traže mnogi iz raznih zemalja, a veliki broj sapuna poklonio je prijateljima i na taj način reklamira svoj proizvod.

Sekulić je izuzetno kreativna osoba i poznat je i dalje od Srebrenice i Podrinja. Svoju kreativnost iskoristio je i sam osmislio ambalažu za pakovanje sapuna i likera.

Prije 120 godina naučno je dokazana ljekovitost vode srebreničkog izvorišta Crni Guber, koja se u prirodnom stanju koristi za liječenje više bolesti i kao lijek je izvožena na zapadnoevropsko i američko tržište prije više od vijeka.

Tada je više od milion boca godišnje distribuirano na američko tržište.
Banja Guber prestala je sa radom prije 20 godina i ljekovita voda neiskorištena otiče u potok.

Sekulić navodi za Srnu da se na bazi te vode mogu proizvoditi mnogi lijekovi i preparati, te pakovati u manjim količinama i po povoljnim cijenama.

CILj - ORGANIZOVANjE KONTINUIRANE PROIZVODNjE

Mirko nastoji da obezbijedi sredstva da registruje firmu i dobije sertifikat kako bi se potpuno posvetio tom poslu i izvozu sapuna na evropsko tržište, gdje već postoji interesovanje i potražnja za sapunom "guber". Tome je doprinio veliki broj Srebreničana u dijaspori.

Do sada je ulagao vlastiti novac u eksperimentisanje i probnu proizvodnju koju je razvio i očekuje podršku zajednice i nadležnih institucija za organizovanje kontinuirane proizvodnje ljekovitog sapuna i drugih preparata na bazi ljekovite vode Gubera.

Sekulić je inače poznat u okruženju kao svestran i osoba koja voli da eksperimentiše.

Po zanimanju je kuvar i taj posao je radio prije rata u BiH. Nakon rata, kao samohrani otac bavio se raznim poslovima, a najviše uređivanjem enterijera i dvorišta, gradnjom mini-fontana, molerskim, dekoraterskim i dizajnerskim radovima, slikanjem, izradom suvenira, pisanjem reklama, grnčarskim i još nekim zanatima.

Mirko svoja znanja stalno proširuje i savladane vještine nastoji da primijeni u radu.

Mnoge poslove veoma uspješno obavlja.

Sekulić je radio u više evropskih država gdje je uređivao restorane, salone, kuće i druge objekte.

Sada ga je zainteresovala proizvodnja sapuna i ljekovitih preparata, te očekuje da će joj se potpuno posvetiti. Smatra da će to biti profitabilan posao u koji želi uključiti i sinove Marka i Đorđa, koje je podizao kao samohrani otac.

Mirkova supruga Gordana ubijena je 16. januara 1993. godine, tokom napada muslimanskih snaga na Skelane, kada je sa djecom pokušala da pobjegne preko mosta na Drini u susjednu Bajinu Baštu u Srbiji.

Prema dosadašnjim pokazateljima, interesovanje za Mirkov sapun "guber" veoma je izraženo i on je ubijeđen da će imati sigurno tržište, pa je neophodno da se organizovanije i kontinuirano organizuje proizvodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana