Lipicaneri sa Ergele Vučjak pronašli nove vlasnike

SRNA
Lipicaneri sa Ergele Vučjak pronašli nove vlasnike

PRNjAVOR - Na današnjoj licitaciji na Ergeli "Vučijak" u Prnjavoru prodato je pet od ukupno šest ponuđenih lipicanera i jedan radni konj.

Većina grla čija je početna cijena iznosila od 1.200 do 3.900 KM novog vlasnika dobile su u Srbiji.

Petar Živković iz mačvanskog Prnjavora kod Šapca čija porodica tradicionalno već više od stotinu godina drži konje kupio je ždrijebe i jednog odraslog pastuva.

- Još je moj pradeda na imanju držao konje, a ta ljubav se posle preko dede i oca prenela i na mene. Posljednjih desetak godina posećujem Ergelu u Prnjavoru i prisustvujem licitacijama, otkupljujem nova grla, uživam dok radim s njima. Nadam se da ću istu ljubav uspeti preneti i na moju decu - naveo je Živković.

On je napomenuo da držanjem konja nastoji očuvati dio prošlosti i sjećanje na vrijeme kada su konji bili osnovno prevozno sredstvo i pomoću njih se obrađivala zemlja.

Vršilac dužnosti direktora Ergele "Vučijak" Ranko Grubešić ocijenio je licitaciju kao uspješnu.

- Kod nas su danas bili ljudi koji konje kupuju širom regije i odlično znaju da su naša grla čistokrvni lipicaneri koji imaju dobar temperament i pasminu. Sredstva koja smo uspjeli dobiti ovom prodajom iskoristićemo za redovno održavanje ergele - rekao je Grubešić Srni.

Za jednog lipicanera koji danas nije prodat nova licitacija bi trebala biti održana u avgustu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana