Lalović: Stvoriti uslove za privlačenje stranih investicija

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO- Da bi BiH poboljšala svoju konkurentsku poziciju, prije svega je potrebno stvoriti uslove za lakše privlačenje stranih investicija kako bi na taj način bio olakšan i transfer novih tehnologija, što je ujedno i jedna od glavnih konkurentskih prilika za zemlju, izjavila je direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinse komore BiH Ognjenka Lalović.

Učestvujući na panelu "Preoblikovanje inovacija - budućnost regionalnog ekonomskog razvoja" u okviru Međunarodnog festivala pametnih gradova u Beogradu, Lalovićeva je pojasnila da je zbog ograničenih sredstava koje BiH ima na raspolaganju za istraživanje i razvoj novih tehnologija najbrži razvojni put transfer novih tehnologija u privlačenju direktnih stranih ulaganja.

Da bi se povećao potencijal u postpandemijskom svijetu, kako je navela ona, analiza studija je pokazala da bi ekonomije zapadnog Balkana mogle imati koristi od maksimiziranja svojih jakih strana uz istovremeno minimiziranje svojih slabosti, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

"Kroz anketiranje i analiziranje stavova kompanija i lanaca koji posluju na globalnom tržištu došlo se do zaključaka koji upućuju da građenje na konkurentskoj prednosti niskih troškova rada neće biti dovoljno za privlačenje većih investicija u budućnosti", ukazala je Lalovićeva.

Prema njenim riječima, za privlačenje novih investitora bilo bi korisno usredsređivanje pažnje na kvalifikovanu radnu snagu, ulaganje u obrazovanje, obuku i modernizaciju obrazovnog sistema, kao i poboljšanje infrastrukture.

Ona je navela da analiza otkriva i da unapređenje saradnje između domaćih i stranih kompanija ima potencijal da obezbijedi pozitivna tehnološka prelivanja i veze dobavljača sa domaćim kompanijama, što bi dalje donijelo višestruku korist lokalnim kompanijama.

"Pojačavanje regionalne saradnje takođe je korisno, kako za strane investitore, jer bi mogli da se snabdjevaju regionalno, tako i za lokalne kompanije, jer bi im to omogućilo saradnju sa stranim kompanijama", pojasnila je Lalovićeva.

Međunarodni festival pametnih gradova organizovala je njemačka Fondacija "Fridrih Nojman" u saradnji sa partnerima iz Srbije i regiona, s ciljem da se ocrtaju strategije za obezbjeđivanje otpornije, održivije i mirnije budućnosti u Evropi uz zadržavanje fokusa na regionu zapadnog Balkana.

U okviru Festivala održani su i paneli "Preoblikovanje održivosti - uticaj na životnu sredinu i prosperitet" i "Preoblikovanje zdravlja - pametna rešenja kompanija koje poboljšavaju živote pacijenata u Srbiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana