Lalić: Vlada do sada dala pet miliona KM za štetu poljoprivrednicima

Srna
Lalić: Vlada do sada dala pet miliona KM za štetu poljoprivrednicima

BIJELjINA - Od 400 žarišta afričke kuge svinja u Republici Srpskoj sanirano je 350 i Vlada Srpske je isplatila tri miliona KM za 159 zahtjeva za obeštećenje i odborila dva miliona KM za interventno klanje zdravih svinja u ugroženom području, izjavo je danas pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Saša Lalić.

"Već imamo oko 4.000 poklanih zdravih svinja, nastojimo da spasimo ono što se spasiti može i da zdrave svinje u klasi idu u preradu. Čak smo i odstupili od pravila za oko 15 odsto, tako da i svinje od 140 kilograma idu na interventno klanje", rekao je Lalić novinarima nakon sastanka sa poljoprivrednicima u Bijeljini o posljedicama koje je izazvala afrička kuga svinja.

On je istakao da Vlada Republike Srpske nastoji da reaguje što hitnije - proglasila je vanrednu situaciju, po potrebi vrlo brzo mijenja podzakonske akte i odobrila je sredstva.

"Ekspertska radna grupa rješava pitanje iznalaženja mogućnosti da se prasad mogu peći na ražnju, da se mogu klati u domaćinstvima uz poštovanje biobezbjednosnih mjera. Situacija je izuzetno ozbiljna, ali nastojimo da ublažimo, koliko možemo, štetu u svinjogojstvu", naveo je pomoćnik resornog ministra.

Lalić je rekao da je Parlamentarnoj skupštini BiH upućen zahtjev da se i sa nivoa BiH ili iz evropskih fondova pronađe dodatni novac za saniranje štete od superćelijske oluje i afričke kuge svinja.

On je naglasio da će biti uvaženi zahtjevi poljoprivrednih proizvođača, farmera, povrtara i voćara koji su pretrpjeli najveću štetu u ovoj godini.

Afrička kuga svinja, kaže Lalić, nije više regionalni, nego evropski i globalni problem.

"Resorno ministarstvo će nastojati da za narednu godinu planira oko 70 odsto ili koliko mogne sredstava za zanavljanje farmi svinja i spašavanje svinjogojstva", poručio je Lalić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kritikovao je semberske poljoprivrednike za loš odziv na današnji sastanak, navodeći da se odazvalo svega šezdesetak domaćina, iako Semberija ima 313 potvrđenih žarišta afričke kuge na gazdinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana