Lale: Slavko Jovičić se nakon logora posvetio dokazivanju istine

Srna
Foto: gs

BRATUNAC - Vijest o smrti Slavka Jovičića Slavuja potresla je sve logoraše koji znaju kakve je torture preživio i da se nakon rata svom preostalom snagom i umijećem žrtvovao i dao ogroman doprinos dokazivanju istine o srpskom stradanju u posljednjem ratu u BiH i demantovanju narativa Zapada da su žrtve bili samo Bošnjaci, rekao je Srni predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale.


Lale je od izbijanja rata do kraja 1993. godine bio sa Jovičićem u logoru "Silos" u Tarčinu kod Hadžića i svjedok je mučenja koja je Jovičić pretrpio.

"Njega su kao predratnog pripadnika službe bezbjednosti posebno mučili i iživljavali se nad njim na razne načine. Čudo je da je uopšte preživio te torture. Ja sam razmijenjen, a on je ostao do Savindana 1996. godine u logoru i izdržao najveća mučenja od svih nas", naveo je Lale.

Prema njegovim riječima, nakon sarajevskog pogroma, seobe i snalaženja pokrenuta je inicijativa za okupljanje i formiranje udruženja logoraša, što je Jovičić podržao i aktivno se uključio u njegov rad posvećujući se svim bićem i snagom iznošenju i dokazivanju istine o srpskim stradanjima.

"Do našeg organizovanja došlo je jer više nismo mogli da trpimo neistinu i iritirani bošnjačkim svjedočenjima i lažnim optužbama u Hagu na račun Srba. Formirali smo udruženje i počeli rad na dokumentovanju građe i dokazivanju istine o srpskom stradanju u čemu je Jovičićev patriotizam i doprinos bio nemjerljiv i on je postao sinonim borbe logoraša za istinu uprkos posljedicama iz logora i narušenom zdravstvenom stanju", pojašnjava Lale.

Prema njegovim riječima, logoraši najbolje znaju koliko je Jovičić učinio za dokazivanje istine i pravde, čemu se u potpunosti bio posvetio.

Lale je dodao da mu je drago da je Jovičić ipak, dočekao neki vid satisfakcije, nakon presude sedmorici čuvara iz logora "Silos", jer je on u tom predmetu bio ključni svjedok.

"Ta presuda je potvrdila da su njegove kao i tvrdnje i svjedočenja ostalih logoraša o srpskim stradanjima, istinita i da se očekuje pravda za ostale počinioce zločina nad Srbima. Jovičićeva smrt je gubitak za naše udruženje, ali mi borbu za istinu i pravdu nećemo prekinuti, ona se nastavlja i kao dug prema Slavuju", poručio je Lale.

Bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i nekadašnji zatočenik u sarajevskim logorima smrti Slavko Jovičić Slavuj preminuo je juče u 69. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana