Kuzmanović: Živanović bio dobar čovjek , ugledni srpski naučnik i patriota

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Preminuli akademik Srboljub Živanović je bio dobar čovjek, ugledni srpski naučnik i patriota, te da će pravu i potpunu sliku o njegovom liku i djelu dati istorija, rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti (ANURS) Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Obraćajući se na komemoraciji povodom smrti akademika Srboljuba Živanovića u Banjaluci, Kuzmanović je istakao da je Živanović nosio ne samo zastavu nauke, već i zastavu Republike Srpske i Srbije.

"Živanović je, osim u naučnom radu, dao veliki doprinos radu Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o logoru Jasenovac i drugih stratišta na prostoru bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu", istakao je Kuzmanović.

Počasni predsjednik Udruženja "Jasenovac – Donja Gradina" Vladimir Lukić rekao je da je akademik Živanović dao veliki doprinos da se zločini počinjeni nad Srbima ma gdje bili otkriju i javno predstave, jer zločini nikada neće biti zaboravljeni.

"Živanović mi je ostao u lijepom sjećanju, prije svega svojom ljudskošću i kulturom", istakao je Lukić.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da će Živanović u srpskoj javnosti ostati upamćen kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti.

On je naveo da su članovi istraživačkog tima došli do rezulata 840.000 kostura, ističući da se takva istraživanja nisu dopala tadašnjoj komunističkoj vlasti u Jugoslaviji, zbog čega je Živanović morao karijeru da nastavi u Londonu.

Gajanin je rekao da se Živanović kontinuirano zalagao za utvrđivanje naučnih činjenica i istine vezanih za genocid koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata na prostoru NDH.

"Živanović se svim snagama borio da se ne prikrije brojka od utvrđenih 730.000 žrtava stradalih samo na teritoriji logora. U ovaj broj se ne ubrajaju žrtve koje su ibijene na topolama užasa, žrtve čiji su ostaci spaljeni u Pilićevoj pećini, žrtve ubijene van logora i žrtve čiji su leševi bačeni u rijeku Savu", zaključio je Gajanin.

Komemoraciji su prisustvovali članovi ANURS, akademici, istoričari, predstavnici Medicinskog fakulteta u Banjaluci, članovi Udruženja "Jasenovac – Donja Gradina", predstavnici banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

 

Akademik Srboljub Živanović rođen je 21. decembra 1933. u Sarajevu, živio je i radio u Londonu, a objavio je više od 150 naučnih i stručnih radova i 27 knjiga.

U okviru višedecenijskog naučnog rada obavljao je terenska istraživanja nekropola u Vojvodini, u području Rasa, duž Đerdapa, u Beogradu, otkrio je najstarije ostatke praistorijskog čovjeka na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u Žitištu i Bačkom Petrovcu. Na području Đerdapa otkrio je ostatke Kromanjonaca, utvrdio je autohtonost stanovništva Balkana i šire Panonije.

Postavio je novu metodiku utvrđivanja pola na skeletnim ostacima čovjeka, te našao niz novih elemenata u oblasti anatomije čovjeka, uporedne anatomije, antropologije i paleopatologije.

Ispitivao je i identifikovao ostatke skeleta istorijskih ličnosti - cara Dušana, kralja Uroša Prvog, kralja Vladislava, despota Stefana Lazarevića, mošti medanskih mučenika.

Kao član ekipe sudskih antropologa bavio se iskopavanjem masovne grobnice u sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Za inostranog člana ANURS izabran je 23. maja 2013. godine.

Bio je osnivač Udruženja antropologa Jugoslavije i član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih udruženja. Član je Međunarodne slovenske akademije, Kraljevskog društva medicine Velika Britanija, Kraljevskog antropološkog instituta Velika Britanija, Udruženja anatoma i Udruženja kliničkih anatoma Velike Britanije, te Filozofskog društva Ruske akademije nauka.

Dobitnik je Povelje Antropološkog društva Jugoslavije za doprinos razvoju antropološke nauke u Jugoslaviji, Zahvalnice Društva lekara za razvoj medicine u Vojvodini, Povelje "Sardonije" u Nišu i niza drugih povelja, zahvalnica i nagrada.

Matica iseljenika Srbije dodijelila mu je 2009. godine za knjigu Jasenovac, nagradu "Rastko Petrović" - za najbolje autentično djelo od nacionalnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana