Kuzmanović: Zajednički cilj - borba za nauku, identitet i sve ono što je progresivno

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i Srpsku akademiju nauka i umetnosti /SANU/ veže zajednički cilj - borba za nauku, identitet srpskog naroda i borba za sve ono što je progresivno u sistemu koje pokrivaju dvije akademije, izjavio je danas predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović. Kuzmanović je nakon sastanka u Banjaluci sa delegacijom SANU koju je predvodio predsjednik Zoran Knežević, podsjetio da je prije osam godina ustanovljeno da se sastanci Izvršnih odbora akademija održavaju svake godine, jednom u Banjaluci, a jednom u Beogradu.

On je dodao da je zbog epidemije korone došlo do male pauze.

Kuzmanović je rekao da ANURS I SANU veže duštveno-istorijska osnova a to je da narod Srpske i Srbije i drugi pravoslavni narodi imaju neke zajedničke iskonske, istorijske ciljeve i da je to ono što u principu veže ove Akademije.

"Veže nas i Ustav Srbije, Ustav Republike Srpske i Ustav BiH, gdje kaže da postoje određene paralelne veze između Republike Srpske i Srbije. To je dobro da imamo takav dokument, ali moram reći da je značajni za nas onaj sporazum koji smo potpisali prije sedam godina o saradnji ANURS i SANU", istakao je Kuzmanović.

On je dodao da bez obzira na dokumente koji su pravne prirode ANURS i SANU veže jedan zajednički cilj a to je borba za nauku, identitet srpskog naroda, borba za sve ono što je progresivno u sistemu koje pokrivaju dvije akademije.

Kuzmanović je rekao da je danasna sastanku izvršnih odbora dvaju Akademija razgovarano o uključivanju u društvene projekte, i organizovanju značajnih naučnih skupova.

On je dodao da je istakunto da treba vrlo brzo raditi na tome da se do kraja godine organizuje naučni skup na temu "Srpski duhovni identitet" koji bi trebao da se održi u Banjaluci u zajeničkoj organizaciji.

Kuzmanović je dodao da je na sastanku bilo govora i o izdavačkoj djelatnosti.

"Govorili smo i o međunarpdnoj saradnji, da zajednički nastupamo u mnogim evropskim i drugim projektima kako bi na određeni način bili vidljivi i u evropskim akademskim krugovima", istakao je Kuzmanović.

On se zahvalio predsjedniku SANU što je pokazao visok stepen odanosti saradnji, ističući da će saradnja vrlo uspješno biti nastavljena.

Predsjednik SANU Zoran Knežević je u svoje ime i u ime saradnika izrazio zadovostvo boravkom u Banjaluci, ističući da je saradnja između SANU i ANURS nešto što traje izvjesno vrijeme.

"Koliko je nama važna ta saradnja i koliko je nama stalo do toga da se ta saradnja održi i unapredi može da vam posvedoči i činjenica da je aktuelno rukovodstvo SANU preuzelo funkciju pre manje od mesec dana, tako da je ovo naša prva poseta nekoj drugoj akademiji a u ovom slučaju našoj, sestrinskoj akademiji u Republici Srpskoj i dokaz koliko je nama stalo do naših zajedničkih aktivnosti", rekao je Knežević.

On je istakao da je današnji sastanak bio konstruktvan i dobar, te da je pokušano da se ono što postoji od ranije na planu saradnje dvije akademije, još više precizira i još više unaprijedi.

"Mislim da smo dosta toga uradili danas, da smo na dobrom putu i da će zaista u narednom periodu biti mnogo više zajedničkih aktivnosti nego što ih je bilo u prethodnom periodu, između ostalog i zbog pauze zbog pandemije korone", rekao je Knežević.

On je istakao da će jedna od okosnica programa novog rukovodstva SANU biti kontinuitet sa prethodnim periodom, u kome je saradnja između ove dve akademije postavljena na novi, viši kvalitativni nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana