Kuzmanović: Opstanak Srpske kao zalog još uspješnije budućnosti

Srna
Kuzmanović: Opstanak Srpske kao zalog još uspješnije budućnosti

BANjALUKA- Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović izrazio je očekivanje da će Srpska opstati na dobrobit srpskog naroda kao zalog još uspješnije budućnosti.

Kuzmanović, koji je danas u Banjaluci otvorio naučni skup "Trideset godina Republike Srpske", podsjetio je da su mnogi sa strane govorili o revidiranju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

"Neke stvari se mogu mijenjati zakonito, kao što je Ustav, ali po strogo propisanoj proceduri. Međutim, postoje oni koji misle da se ovo može uraditi nekom zakulisanom metodom", rekao je Kuzmanović.

Akademik Snežana Savić izjavila je da će na današnjem skupu biti izložena 22 referata iz različitih oblasti, kao što su pravne, političke i zdravstvene nauke.

Prema njenim riječima, u proteklih 30 godina Narodna skupština Republike Srpske odigrala je progresivnu ulogu u razvoju Srpske.

"Narodna skupština često je bila kohezioni faktor koji je održao naciju i Republiku u teškim situacijama", rekla je Savićeva novinarima.

Ona je dodala da je praksa pojedinih klubova u Vijeću naroda dovodila do usporavanja zakonodavnog postupka, kao i da su se zahtjevi za povredu vitalnog nacionalnog interesa podnosili i kada nije bilo osnove za to, što pokazuje da se ovakva praksa mora mijenjati.

Kada je riječ o naučnoistraživačkom radu ANURS-a, akademik Dragoljub Mirjanić naglasio je da je do sada realizovan 41 međunarodni skup i 61 naučnoistraživački projekat, kao i da je izdavačka djelatnost bila veoma bogata.

On je naveo da je objavljeno 66 zbornika radova sa svih naučnih skupova, među kojima je i 51 monografija, devet na engleskom i jedna na ruskom jeziku, te dva časopisa.

"Akademija je imala veliki uticaj i značaj za razvoj Republike Srpske. Pomoću radova i skupova jasno je ukazivala na značaj i temelj postojanja i opstajanja Srpske", zaključio je Mirjanić.

Naučni skup organizuje se povodom obilježavanja 30 godina Republike Srpske, a cilj je da se sa naučnog stanovišta sagledaju važni aspekti tridesetogodišnjeg postojanja Republike.

Na skupu učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, te pravnici, istoričari, politikolozi, ljekari, ekonomisti, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana