Kuzmanović: Očuvati srpski identitet

SRNA
Foto: Srna

BANjALUKA- Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je da je srpski duhovni i svaki drugi identitet ugrožen, te da treba raditi na njegovom očuvanju i jačanju, s obzirom na aktuelne i neprekidne atake na tom planu sa stranih i domaćih adresa.

Kuzmanović je na naučnom skupu "Srpski duhovni identitet" koji se održava u prostorijama ANURS u Banjaluci rekao da je očuvanje srpskog identiteta na ovim i širim prostorima izuzetno važno, a pogotovo u smislu očuvanja suvereniteta i ustavnosti kod Srba.

"Sve to čini zrelost jednog naroda i učešće predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ na ovom skupu pokazuje da i kod nas i njih, ma gdje srpski narod bio, postoji isti problem", izjavio je novinarima Kuzmanović.

Profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo rekao je da je na ovim prostorima srpski nacionalni identitet podložan negativnim uticajima, ali da je bitno da najvažnije naučne i crkvene institucije kod Srba zajedno spoznaju procese i pokušaju dati adekvatne odgovore predočene u konkretnu duhovnu, kulturnu, nacionalnu, kao i akademsku i naučnu praksu.

On je naveo da je to potrebno da bi se Srbi suprotstavili procesima dezintegracije srpskog kulturnog i duhovnog prostora.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je na skupu da se srpski duhovni prostor i identitet temelje i na srpskom vlasništvu zemlje, crkava, manastira, pisma, kulture...

"Na prostoru BiH najstarije pismo, identitet i bogomolje upravo su one koje pripadaju našem narodu", naveo je Stevandić i dodao da je to sve direktno vezano i za nastanak Republike Srpske.

Član ANURS Staniša Tutnjević rekao je da je srpski duhovni identitet najširi, najotvoreniji, najdinamičniji, pa i najdemokratskiji.

"U nekim njegovim aspektima možemo vidjeti određenu vrstu matičnog karaktera identiteta za sve južnoslovenske narode, jer je uočljivo da se na podlozi ovog identiteta postepeno stvaraju i izdvajaju identiteti drugih ljudskih zajednica", rekao je Tutnjević.

Jedan od predstavnika SANU Sreto Tanasić rekao je da je ovo jedan od značajnijih skupova na srpskom kulturnom području s obzirom na to da se bavi pitanjima očuvanja srpskog duhovnog identiteta. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana