Kuzmanović: Akademija - naučna snaga Republike

GS
Kuzmanović: Akademija - naučna snaga Republike

BANjALUKA- Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović ocijenio je da je 30 godina njenog djelovanja od izuzetnog značaja, jer predstavlja naučnu snagu Srba i Srpske na ovim prostorima i jedan je od stubova republičke državnosti.

"ANURS je do sada sigurno pokazala da je bitno njeno postojanje i istupanje na domaćem i međunarodnom planu, gdje je ostvarena saradnja sa više od 20 akademija sličnog tipa u Evropi i svijetu. To znači da ne djelujemo samo na prostoru Srpske, BiH i bivše Jugoslavije, već da nam treba akademija od Portugalije do Vladivostoka", rekao je Kuzmanović Srni.

On je naveo da ANURS time djeluje u okviru evropskog i svjetskog kulturno-naučnog kruga.

"Pokazujemo da smo dio naučne zajednice svijeta. Vrlo je bitno da imamo jednu takvu instituciju za koju su zaslužni njeni članovi, ali i politički vrh Srpske, predvođen predsjednikom Miloradom Dodikom. Vrlo je važno što vlasti Srpske shvataju veliki značaj naše akademije i nauke", rekao je Kuzmanović.

On je najavio da će sutra na svečanoj akademiji povodom tri decenije ANURS zaslužnima za rad i podršku ovoj instituciji biti uručena priznanja, a Miloradu Dodiku posebno i najviše - Zlatna povelja uspješnosti i solidarnosti.

"To je bitno jer se u tome vidi širina našeg rukovodstva da svojim važnim institucijama posvećuje dužnu pažnju", rekao je Kuzmanović.

ANURS obilježava tri decenije od osnivanja, te je tim povodom predviđeno održavanje više manifestacija među kojima i sutrašnja svečana akademija u Banskom dvoru, koja počinje u 13.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana