Kurs “mančesterskog sistema trijaže” pohađa 26 medicinskih sestara i tehničara

Srna
Kurs “mančesterskog sistema trijaže” pohađa 26 medicinskih sestara i tehničara

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u toku je kurs “mančesterskog sistema trijaže”, koji pohađa 26 medicinskih sestara i tehničara Urgentnog centra UKC-a.

Kurs se održava tokom radne posjete medicinskih sestara i tehničara iz Urgentnog centra UKC Ljubljana i Službe hitne pomoći Doma zdravlja Ljubljana.

Na konferenciji za novinare, održanoj tim povodom, rečeno je da je poslovodstvo UKC-a Republike Srpske, sa generalnim direktorom Vladom Đajićem na čelu, donijelo niz strateških odluka s ciljem pružanja što kvalitetnijeg zbrinjavanja pacijenata, a jedna od oblasti na kojoj se kontuirano radi jeste osnaživanje sestrinstva i unapređenje različitih područja sestrinske prakse.

Glavni tehničar Urgentnog centra UKC Republike Srpske Ranko Palačković istakao je da je kurs “mančesterskog sistema trijaže” veoma značajna edukacija za zdravstvene radnike, dodajući da će najveći benefit imati pacijenti.

“Program koji smo započeli prije nekoliko godina dolazi u završnu fazu. Za ova dva, tri dana naše kolege pohađaju kurs, te polažu stručni ispit. Nekoliko njih biće odabrani da rade prema ovom sistemu kako bismo mi iznjedrili vlastite instruktore iz 'Mančester trijaže' i primjenjivali u svakodnevnom liječenju”, naveo je Palačković.

On je istakao da je osnovna svrha da se prepoznaju teški pacijenti, životno ugroženi, te da im se pruži odmah neophodna hitna medicinska pomoć.

Palačković je zahvalio za podršku načelniku Urgentnog centra Slavici Zeljković, kao i Poslovodstvu UKC Republike Srpske, sa generalnim direktorom Vladom Đajićem na čelu.

Trijažni instruktor iz Slovenije Snežana Knežević zahvalila je za gostoprimstvo u UKC Republike Srpske i poziv za saradnju.

“Veoma smo ponosni i zadovoljni što smo dio vašeg početka primjene 'mančersterske trijaže'. Mi smo tu da pomognemo na samom početku jer znamo da je svaki početak težak. Vidimo da ste spremni da napravite bolji i sigurniji UKC Republike Srpske i čestitamo vam na tome”, rekla je Kneževićeva.

Trijažni instruktor iz Slovenije Tina Gros rekla je da se u Sloveniji primjenjuje “mančesterski sistem trijaže” u svim urgentnim centrima, kao i u službama koje se bave hitnim slučajevima.

“Prošlo je 13 godina od kada se primjenjuje ovaj sistem u Sloveniji i imamo više od 600 trijažnih medicinskih sestara/tehničara. Primjenom ovog sistema podigli smo nivo rada na viši nivo, a još je važnije da su naši pacijenti zadovoljniji”, istakla je Grosova.

Ona je kolegama iz Urgentnog centra UKC Republike Srpske poželjela uspjeh i sreću, ističući da su na pravom putu za napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana