Kukuruza neće biti ni za stoku

Danijela Bajić
Kukuruza neće biti ni za stoku

BANjALUKA - Ratari širom Srpske počeli su ove godine mjesec i po ranije s berbom kukuruza kojeg, kako kažu, neće biti dovoljno ni za ishranu stoke, dok o prodaji ove ratarske kulture i ne razmišljaju.

Kukuruz koji je prethodnih godina donosio veliku zaradu pretrpio je, kako kažu proizvođači, nezapamćenu štetu zbog suše i vremenskih neprilika sa izrazito malo padavina. Klipovi su, dodaju, mali, poluprazni, bez zrna. Zbog toga se očekuje i da će stočna hrana u narednom periodu biti izrazito skupa, a to će samim tim dovesti i do poskupljenja proizvodnje mesa.

Predsjednik regionalnog Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić kazao je za “Glas Srpske” da je berba kukuruza na ovom području već počela, jer je borba za svako zrno. 

- Suša je sve uništila. Ove godine nema ni nekog kvaliteta, niti zrna zbog čega je dio isječen u silažu, što se radi i dalje. S obzirom na to da se suša nastavlja poljoprivrednici će imati veliki problem - kazao je Bakajlić.

Dodao je da je sada jedini zadatak da se obezbijedi dovoljno kukuruza za stoku, zbog čega će se poljoprivrednici narednih dana morati okupiti kako bi vidjeli šta će i kako dalje.

- Smatramo da je već do sada smanjeno 50 odsto prinosa, a trebalo bi imati u vidu da svi još nisu izašli na njive. Pojedinci sigurno neće moći sami izgurati i prognoze su da će za stoku nedostajati dosta hrane - kazao je Bakajlić, koji ima zasijan kukuruz na površini od 15 hektara, od čega je pet i po isjekao u silažu, dok će ostalo pokušati da ovrše u zrnu i ostavi u ambar.

Prema njegovim riječima, kukuruz na ovom području još niko ne otkupljuje, a pitanje i da li će, jer poljoprivrednici rod pokušavaju sabrati za svoje potrebe, imajući u vidu situaciju u svijetu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić kazao je da su ljudi mahom krenuli sa silažom kukuruza, kako bi smanjili troškove.

- Na području Bijeljine kiša nije pala dva mjeseca, zbog čega će prinosi biti umanjeni sigurno za 50 odsto. Kako su ratari mislili da će ove godine biti rekordni prinosi, evo sada dolazimo u situaciju da nemamo šta ni ubrati - kazao je Radić.

Prema riječima poljoprivrednika Duška Banjca, ništa bolja situacija nije ni u Lijevču polju.

- Samo što nismo počeli sa berbom, jer je velika suša, u protivnom nam ništa ostati neće. Već sada mogu reći da će prinosi kod nas biti manji od 30 do 40 odsto, jer se površine pod ovom kulturom ne navodnjavaju - kazao je Banjac, očekujući da će u prosjeku dobiti pet-šest tona kukuruza po hektaru.

Sav kukuruz koji dobije, kaže, ove godine ostaviće za stoku, jer nema šta prodati, niti su otkupne cijene realne.

Sjetva

U jesenjoj sjetvi, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, zasijano je ukupno 63.055 hektara pod ratarskim kulturama, od čega 41.400 hektara pšenice. U poređenju sa istim periodom prošle godine, obim jesenje sjetve u tekućoj godini je nešto manji. U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi pod kukuruzom se našlo 131.900 hektara obradivih površina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana