Kukolj: Mladi ne smiju zaboraviti žrtve ustaškog genocida

Srna
Kukolj: Mladi ne smiju zaboraviti žrtve ustaškog genocida

BANjALUKA - Delegacija banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata sutra će sa studentima iz Banjaluke posjetiti Donju Gradinu i Spomen-područje Jasenovac u Hrvatskoj kako mladi nikada ne bi zaboravili žrtve ustaškog genocida, najavila je predsjednik Udruženja Dobrila Kukolj.

Kukoljeva je navela da mlade generacije u Republici Srpskoj nikada ne smiju zaboraviti žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

"Savremeni svijet više ne smije dozvoliti da se potegne zarđali nož i malj na nevine ljude, žene i djecu bilo koje vjere, nacije i rase. Mlade generacije u Republici Srpskoj treba da njeguju kulturu sjećanja da se zlo počinjeno nad Srbima i ostalima u Jasenovcu nikada ne zaboravi", rekla je Kukoljeva Srni.

Kukoljeva je najavila da je posjeta Donjoj Gradini, gdje bi trebalo da bude izgrađen memorijalni centar, planirana za 11.00 časova, a potom i odlazak u Spomen-područje Jasenovac u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su 4. avgusta u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana