Kroz igru razvijaju darovitost mališana

Jana Kezić
Kroz igru razvijaju darovitost mališana

BANjALUKA - Program SIGI počiva na činjenici da svaki mališan ima različite sposobnosti, neke aktivnosti mu leže više, neke manje, a naša vizija je da otkrijemo područja potencijalne darovitosti i interesovanja svakog djeteta, te ih podržati u optimalnom razvoju.

Ovim riječima razgovor za “Glas Srpske” započela je voditeljka prvog SIGI programa u Banjaluci, koji je ujedno i prvi te vrste u Srpskoj, Svjetlana Cakić. Sa njom u realizaciji programa rade i Milica Maksić, Olivera Janjić, Ksenija Vidaković, Bojana Stojanović, koje su edukovani vaspitači i pedagozi, a tendencije cijelog tima jesu da kasnije svoja znanja prenesu i na druge stručnjake iz Srpske. Zaposlene su u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, pa se iz dugogodišnjeg rada sa djecom rodila ideju za pokretanje ovog programa, koji će se održavati u Ulici Tromeđa jedan u banjalučkom naselju Petrićevac.

- SIGI program namijenjen je za djecu uzrasta od dvije godine do šest godina, koji će biti podijeljeni u male grupe prema uzrastu. Program će trajati tri mjeseca, jednom sedmično po sat vremena. Zamisao nije da djeca dođu i da definišemo njihovu darovitost, to se ne radi u predškolskom uzrastu, već se otkrivaju potencijalne darovitosti - rekla je Cakićeva. Igra je, kako kaže, prirodna potreba djeteta i najbolji način za razvoj svih potencijala, a SIGI metode upravo i počivaju na elementima terapije igrom. Kroz susrete, kako ističe, radiće na tome da djeca usvajaju funkcionalna znanja i vještine adekvatne njihovoj dobi.

- Volim da spomenem najslikovitiji primjer, da djecu često učimo da znaju sistem organa za disanje, a ne uče ih kako da obrišu nos. Ovdje se radi o usvajanju vještina funkcionalnih za njihov uzrast. Svako znanje je odlično ali najbitnije jeste to kad je ono funkcionalno, a mnogo je znanja za djecu predškolskog uzrasta koja nisu funkcionalna - kazala je Cakićeva. Svako dijete, dodaje, obrađuje informacije na različite načine i bitno je pomenuti da nisu svi dobri u svemu, ali je svako dobar u nečemu.

- Način na koji primamo i obrađujemo informacije iz spoljašnjeg svijeta zavisi od naših čula i senzorne integracije. Na SIGI programu, posebno osmišljenim aktivnostima za stimulaciju senzorne integracije, omogućićemo djeci da se pripreme prije bilo kakvog procesa učenja i razvijanja - kaže Cakićeva.

Program je ističe otvoren za svu djecu, a na kraju će roditelji dobiti sugestije za šta njihovo dijete ima potencijalnu darovitost.

- Dobiće portfolio sa informacijama, kako se dijete snašlo u programu, a ukazaćemo i na potencijalnu problematiku na koju se treba obratiti pažnja, ukoliko ona postoji - rekla je Cakićeva.

Objasnila je da sva djeca imaju potencijalnu darovitost, ali je problem to što se tome ne ustupa dovoljna pažnja.

- Naše društvo najčešće ima tendenciju da stvari posmatra negativno, odnosno tražimo samo ono šta ne valja da to popravljamo, umjesto da se vodimo time da podstičemo ono što je dobro. Ako vaspitamo pojedince pune samopouzdanja, koji su svjesni svojih prednosti i rade na njima cijelo društvo imaće dobrobit - rekla je Cakićeva.

Greške

Svjetlana Cakić kaže kako nisu rijetki slučajevi da roditelji iz silne želje da njihovi mališani budu najbolji, otežavaju uslove za maksimalan razvoj njihovih potencijala, dok sa druge strane postoje i oni koji, nažalost, ne vjeruju previše u svoje mališane.

- Trebamo više vjerovati u djecu, jer sigurno postoji ono u čemu su dobri. Ne trebamo ih porediti sa drugima, nego njih same sa sobom, šta je dijete moglo prije pola godine da uradi a koliko i šta može sada - kazala je Cakićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana