Kreveti iz sive zone umanjuju turistički rekord Srpske!

Milijana Latinović Radošević
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Turizam je jedna od rijetkih privrednih grana u Srpskoj koja posluje pozitivno, a za osam mjeseci ove godine ostvareno je 36.000 noćenja više nego u istom periodu lani. Međutim, činjenica je da bi istinski rekord srušili kada bi i kreveti iz sive zone dospjeli u zvaničnu statistiku.

Prošla godina za turizam Srpske bila je rekordna, a sudeći prema zvaničnoj statistici ova sezona biće upisana zlatnim slovima u turistički kalendar.

- Ovogodišnja turistička sezona u Republici Srpskoj mogla bi biti završena sa rekordnih milion i po turističkih noćenja - rekao je ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić, podsjetivši da u Srpsku najčešće dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

On je naglasio da su upravo to ciljna tržišta od kojih Srpska želi da izvuče maksimum te dodao da su Banjaluka, Trebinje i Foča i dalje destinacije koje su najzanimljivije turistima.

Rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS Marko Radić rekao je za “Glas Srpske” da razlog za ovakav rezultat leži u činjenici da su aktivnosti zasnovane na boravku u prirodi, očuvanju životne sredine i zaštiti biodiverziteta, gastronomiji, pješačenju, biciklizmu, planinarenju i slično dobile na značaju u periodu poslije korone i trend su u svijetu. 

- Kod nas se turistička ponuda zasniva upravo na tome. Dio smo tog evropskog tržišta, a polovina svjetskih dolazaka je bazirana u Evropi - rekao je Radić.

Međutim, ističe da podaci kojima se raspolaže predstavljaju minimalna, a ne potpuno relevantna kretanja turista, jer nema evidencije broja dolazaka i noćenja u privatnim apartmanima, a drugi razlog je neadekvatno prijavljivanje u ostalim kategorijama smještaja. 

- Statistika je bazirana na broju od oko 13.000 kreveta, ali nezvanično sa apartmanima ih ima oko 24.000. Podaci kojima raspolažemo su vezani za kategoriju “Hoteli i sličan smještaj” u procentu od 91,44 odsto, dok isti imaju iskorištenost smještajnih kapaciteta u 2023. godini u prosjeku oko 15 odsto, što je u granicama nevjerovatnog za poslovanje - navodi Radić. 

Povlačeći paralelu između Srpske i regiona, navodi da procentualna zastupljenost privatnog smještaja u regionu u ukupnoj statistici varira od 50 do 60 odsto.

- Ne računajući na malu prijavljenu iskorištenost smještajnih kapaciteta u kategoriji “Hoteli i sličan smještaj”, ni na skoro potpuno odsustvo podataka vezanih za kampove, ali uzimajući u obzir skoro jednak broj prijavljenog i neprijavljenog smještaja, te iskustva iz komšiluka, i uzimajući procenat duplo manji nego kod njih (30 odsto), mi bi na očekivanih 1,2 miliona noćenja na kraju godine trebalo da imamo prijavljeno između 300.000 i 400.000 noćenja samo od “stana na dan”. To nas dovodi do zaista rekordnog broja - istakao je Radić.

Konkretno, kada je riječ o smještaju “stan na dan”, Višegrad je donekle uspio da stane u kraj sivoj zoni.

- Uglavnom su svi objekti “stan na dan” prijavljeni kroz ugovor, ali problem jeste to što statistika ne vodi zvaničnu evidenciju koliko je noćenja konkretno u tim objektima. U saradnji sa lokalnom inspekcijom ta oblast je dovedena u red. Međutim, vlasnici takvog smještaja i dalje imaju prostora da ne prijavljuju svakog gosta i tu ima sive zone, odnosno tu se pravi razlika koliko su oni gostiju evidentirali, a koliko ih je zaista bilo - rekao je za “Glas” vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić, naglasivši da će izmjene zakona o boravišnoj taksi iduće godine sigurno i ovaj segment dovesti u red. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana