Kreiranjem didaktičkih materijala vaspitači pokazuju veliki potencijal

Srna
Kreiranjem didaktičkih materijala vaspitači pokazuju veliki potencijal

BANjALUKA - Vaspitači i radnici u predškolskom obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj pokazali su veliki potencijal u osmišljavanju i kreiranju didaktičkih materijala i igračaka za rano učenje i taj potencijal treba njegovati, rekla je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Nataša Cvijanović.

Cvijanovićeva je rekla da je resorno ministarstvo prepoznalo taj potencijal i da konstantno radi na unapređenju ove oblasti.

"Izbor najboljih didaktičkih materijala i igračaka, koji realizujemo već 10 godina, jedan je od načina da taj potencijal istaknemo, te damo podršku našim radnicima da sami kreiraju i stvaraju svoju obrazovno vaspitnu praksu", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je prije početka uručenja priznanja autorima najboljih didaktičkih materijala i igračaka istakla da je značajno i to što vaspitači sami prepoznaju koji je kvalitet igračke, koja treba da zadovolji sve standarde.

Cvijanovićeva je navela da je ove godine nagrađeno osam od ukupno 38 didaktičkih materijala i igračaka za rano učenje, koji su pristigli na poziv Ministarstva.

Vaspitači Olivera Janjić i Slobodanka Koprena iz vrtića "Neven" u Banjaluci osvojile su prvu nagradu za dokumentarni film "Zajedno smo jači" o značaju inkluzije u predškolskim ustanovama da bi se djeci sa poteškoćama u razvoju omogućio što kvalitetniji boravak u vrtićima.

"Film govori o pozitivnom primjeru prakse, odnosno o tome kako je tekao proces prilagođavanja djevojčice sa poteškoćama u razvoju na boravak u vrtiću, kao i kako djecu na tako malom uzrastu učimo različitostima", rekla je Janjićeva.

Prvu nagradu u kategoriji set igračaka i sredstava za višestruke namjene osvojila je Svetlana Bokun iz vrtića "Naša radost" u Trebinju za igračku "Gusjenica učilica - emociju pokaži ti".

Bokunova je navela da je riječ o didaktičkoj igrački čiji je aspekt na socijalno - emocionalnom razvoju djece.

"Istraživanja su nam pokazala da djeca nisu na uzrastu emocionalnog razvoja koja bi trebalo da budu u skladu sa svojim uzrastom, a ova igračka omogućava da se djeca međusobno igraju, ali i da roditelj bude emocionalni trener svom djetetu, odnosno da kroz zadatke provjeri na kojem emocionalnom nivou se nalazi njegovo dijete", rekla je Bokunova.

Ona je dodala i da u skladu sa tim roditelji mogu da poboljšaju socijalno emocionalni razvoj djeteta, što najbolje mogu postići igrom i komunikacijom, a manjim korištenjem različitih medija.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je 26. aprila objavilo poziv za dostavljanje najboljih didaktičkih materijala i igračaka za rano učenje na koji su se, osim vaspitača iz predškolskih ustanova i ustanova koje realizuju program za predškolce, mogli prijaviti i studenti - budući vaspitači, vaspitači koji nisu u radnom odnosu, kao i vaspitači u penziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana